Nagyvilág

Kadhafi lassan elveszti országát

A Kadhafi ellenes erők Líbia egyre nagyobb részére terjesztik ki ellenőrzésüket. Az európaiak menekülnek az országból, ahol olasz források szerint már ezer áldozata van a harcoknak. Egy katonai repülőgép lezuhant, mert pilótái nem voltak hajlandók bombázni a népüket.

Az AFP francia hírügynökség tudósítói úgy tapasztalták, hogy a lázadók uralják az észak-afrikai ország földközi-tengeri partvidékének keleti részét, s a hadsereg katonái ebben az országrészben csatlakoztak a felkelőkhöz.

Moammer Kadhafi egyik fia a Financial Timesnak azt mondta, apja jelentős szerepet fog játszani bármilyen jövendő líbiai rendszerben, de további véráldozatra van szükség ahhoz, hogy helyreállítsák a közvetlen ellenőrzést az országban, és bevezessék a reformokat.

Tripoli felé közelednek

Szerdán a Kadhafihoz hű milicisták szorosabb ellenőrzésük alá vonták Tripolit, miközben az ország keleti felének nagy részét ellenőrzés alatt tartó, Kadhafi távozását követelő ellenzékiek azt állítják, a fővároshoz egyre közelebb fekvő városok felett veszik át az ellenőrzést. A tüntetők közölték, hogy átvették az uralmat Misztráta felett; amennyiben ez igaz, úgy ez az ország nyugati felének eddigi legnagyobb települése, amely kikerült a központi kormányzat ellenőrzése alól.

A líbiai kormányhadsereg komoly erőket vezényelt a fővárostól nyugatra fekvő Szabráta városába, hogy leverje a biztonsági erők helyi főhadiszállását és kormányzati épületeket elfoglaló tüntetőket – közölte a tripoli kormányhoz közelálló egyik honlap. Kadhafi kedd esti beszéde után a jelek szerint nagy számban vonultak ki Tripoli utcáira Kadhafi hívei és az őt támogató milicisták, ami kedd éjszaka és szerdán nagyrészt megakadályozta a jelentősebb ellenzéki megmozdulásokat. Egy Tripoliban, a belváros közelében lakó nő neve elhallgatását kérve az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy éjszaka lövöldözés hallatszott. “Fegyveres zsoldosok vannak mindenütt. Egy ablakot vagy ajtót sem lehet kinyitni. Orvlövészek vadásznak az emberekre” – tette hozzá.

Pirossal kiemelve a főváros, Tripoli. Nézze meg a legfrissebb képeket a líbiai tüntetésekről!

Pirossal kiemelve a főváros, Tripoli. Nézze meg a legfrissebb képeket a líbiai tüntetésekről!

Tripoliban Kadhafi rezidenciája körül szerdán is lövöldözés hallatszott, de a kétmilliós város számos részében a lakosok kimerészkedtek bevásárolni. A kormány sms-ekben szólította fel a lakosságot, hogy ismét vegye fel a munkát, nyilvánvalóan azt a látszatot akarván kelteni, hogy az élet visszatért a normális kerékvágásba. Az ellenzéki tüntetők viszont azt állítják, hogy a másfél ezer kilométer hosszú líbiai földközi-tengeri partvidék csaknem felét ellenőrzik, a líbiai-egyiptomi határtól számítva, s helyenként saját “igazgatási szerveket” állítottak fel. Egy “védelmi bizottság” szerint helyiek őrzik a Tobruk város melletti “szupertitkos” légvédelmi rakétaállomást is.

A demonstrálók uralják a Tripolitól 800 kilométerre keletre fekvő Adzsdábíjához vezető utakat, így a Szidra-öböl mentén fekvő kulcsfontosságú olajmezőket is. Kadhafi hatalma emiatt Tripoli körzetére, a középső országrész egyes körzeteire és az ország távoli nyugati vidékeire korlátozódik, de helyenként ott is gyengülni látszik.


Kiugrottak a pilóták

Lezuhant egy líbiai harci repülőgép Bengázi közelében, mert a pilótái a város bombázása helyett inkább kiugrottak ejtőernyővel – írta szerdán a Kurina című helyi lap. Az eredetileg a líbiai vezető második legidősebb fia, Szeif el-Iszlam Kadhafi köreihez kapcsolódó újság internetes változata katonai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a két pilóta parancsot kapott a bombázásra, de nem volt hajlandó a végrehajtására, és inkább sorsára hagyták Szu-22 típusú gépüket, amely Bengázitól 160 kilométerre délnyugatra zuhant le. A gép Tripoliból szállt fel. A Kurina azóta ír nyíltan az eseményekről, hogy a központi kormány elvesztette az ellenőrzését Líbia keleti része fölött.

Kadhafi adott parancsot a robbantásra

Musztafa Abdel-Dzsalíl az Expressen című svéd bulvárlapnak nyilatkozva elmondta: bizonyítékai vannak arra nézve, hogy Kadhafi maga adta ki a parancsot. Az azóta megszűnt amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel. A merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas.

A repülőgép lángoló roncsai a skóciai Lockerbie-re zuhantak; az áldozatok közül tizenegy a kisváros lakója volt. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok annak idején Líbiát tette felelőssé a merényletért. Az ügy egyetlen elítéltje Abdelbász Ali Mohamed al-Megrahi líbiai titkosszolgálati ügynök volt, 2001-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, de két éve elengedték skóciai börtönéből rákbetegségére hivatkozva. A líbiai férfit odahaza nemzeti hősként ünnepelték, s azóta is háborítatlanul él családja körében. A „méltányossági megfontolásokkal” indokolt szabadon bocsátás komoly brit belpolitikai és nemzetközi súrlódásokhoz vezetett.

KÉPGALÉRIA: „Őrült, őrült Muamemr”, „Líbia a líbiaiaké2, 2Hé, hülye, ágyuzol minket” és „Líbia szabadság, szabadság, Kadhafi takarodj”.

KÉPGALÉRIA: „Őrült, őrült Muamemr”, „Líbia a líbiaiaké2, 2Hé, hülye, ágyuzol minket” és „Líbia szabadság, szabadság, Kadhafi takarodj”.

Musztafa Abdel-Dzsalíl a napokban mondott le tisztségéről, tiltakozásul amiatt, hogy megítélése szerint Tripoli túlzott erőszakot alkalmaz a Kadhafi lemondását követelő líbiai tüntetőkkel szemben.

Menekülnek az európaiak

Az Európai Unió megkezdte állampolgárai kimenekítését Líbiából. Elsősorban a tenger irányában tervezik az evakuálást, de légi lehetőségekkel is számolnak. A kimenekítést elsősorban a tagországok végzik, az uniós központi szervek elsősorban a koordinációban nyújtanak segítséget. Ha unión kívüli országoktól ilyen kérés érkezik, az EU kész segíteni más állampolgárok kijuttatásában is.

A tripoli repülőtéren „zűrzavaros” a helyzet, az utasok egymást taposva próbálnak felszállni a gépekre, hogy kijuthassanak Líbiából – mondta Philip Apap Bologna máltai pilóta, miután visszatért az észak-afrikai ország fővárosából. A líbiai biztonságiak senkit sem engedtek be a terminálba, akinek nem volt jegye. „Azt parancsolták nekünk, hogy maradjunk a repülőgépen, de én leszálltam, és körülnéztem a terminálban, illetve előtte, hogy maradtak-e ott még máltaiak, hiszen azért mentünk Tripoliba, hogy a lehető legtöbb honfitársunkat hazahozzuk” – fűzte hozzá a kapitány. Kiemelte, hogy a személyzet feszültsége és aggodalma ellenére a repülő biztonsága egy percig sem volt veszélyben.

Ezer halott?

Több mint ezer ember is meghalhatott Líbiában amiatt, hogy az arab ország vezetője, Moammer Kadhafi egyre kétségbeesettebb erőfeszítéseket tesz a négy évtizedes uralmát veszélyeztető lázadás leverésére – mondta Franco Frattini olasz külügyminiszter. Elismerte ugyanakkor, hogy nem biztos abban, hányan haltak meg az észak-afrikai országban, de hitelesnek tekinti a több mint ezer ártatlan ember halálára vonatkozó becsléseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik