Nagyvilág

Holttestek után kutatnak a romok alatt

Hetvenötre emelkedett az új-zélandi Christchurch városát kedden megrázó földrengés ismert halálos áldozatainak a száma.

A mentőalakulatok szerdára virradóra rohamtempóban kutatták át a romokat. Munkájukba bekapcsolódott a hadsereg és sok önkéntes is. Ausztrália és az Egyesült Államok mentőosztagokat küldött a szigetországba. Jelenleg 300 embert tartanak nyílván eltűntként.

A romok alól eddig 120 túlélőt mentettek ki. A mentők sokakat csak úgy tudtak kiszabadítani, hogy csonkolták valamilyen testrészüket. Egy rendőrparancsnok az új-zélandi állami rádiónak nyilatkozva beszámolt arról, hogy több esetben a romok alatt rekedtek sms-üzenetet tudtak küldeni, vagy valahogy zajt kelteni, és ez segítette a mentőket megtalálásukban.

A városban szükségállapotot rendeltek el, és mintegy ezer katonával körülzárták a központot, hogy megelőzzék a fosztogatást. A károk felméréséig bezárták Christchurch repülőterét.

John Key kormányfő repülőgépről nézte meg a természeti csapás sújtotta várost, és azt mondta: Christchurch “totális katasztrófaövezet” képét mutatja.

A második legnagyobb új-zélandi várost kedden ebédidőben rázta meg a 6,3-as erősségű földrengés. Az utcákat emberek lepték el, és többükkel a rájuk zúduló törmelékek végeztek. Az elmúlt 80 évben ez volt Új-Zélandon a leggyilkosabb földrengés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik