Nagyvilág

Szörnyű földrengés Új-Zélandon

Legalább 65 halálos áldozata van a keddi új-zélandi földrengésnek - közölte John Key miniszterelnök.

Az áldozatok száma valószínűleg nőni fog, ahogy a mentők a romok között túlélők után kutatnak a Déli-szigeten lévő Christchurchben, az ország második legnagyobb, 350 ezer lakosú városában.

Bob Parker polgármester, aki már előzőleg szükségállapotot hirdetett ki a városban, azt mondta: 150-200 ember lehet a romok alatt.

Képgaléria!

Képgaléria!

A 6,3-es erősségű földmozgás középpontja néhány kilométernyire volt Christchurhctől, mindössze négy kilométer mélyen. A rengést a várostól 300 kilométerre is érezni lehetett.

Tavaly szeptemberben is megrázta a várost egy nagy erejű, 7-es fokozatú földrengés – majdnem négymilliárd dolláros kár keletkezett -, de az kora reggel történt, az utcák néptelenek voltak, a mostani viszont tíz perccel délután egy óra előtt, amikor sokan járnak az utcán.

Szemtanúk szerint súlyosan megrongálódott a város székesegyháza, a homlokzat teljesen leomlott, és tartani lehet tőle, hogy emberek vannak a romok alatt. Állítólag két buszra is kövek zuhantak, de nem lehet tudni, itt vannak-e áldozatok. A tv-felvételeken látni lehetett, amint mentők kutatnak a törmelékek között egy olyan helyen, ahol néhány órával korábban még egy többemeletes irodaház állt. Egy másik irodaház lángokban állt, helikopterekről próbálták oltani a tüzet.

Az utcákon pánikba esett emberek szaladtak, súlyos sérülteket húztak ki a romok alól. A városban megszűnt az áram- és a telefonszolgáltatás.

Új-Zéland két tektonikus lemez találkozásánál fekszik, ezért évente több mint 14 ezer földrengést regisztrálnak a szigetországban, ezek közül átlagosan 20 haladja meg az 5-ös erősséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik