Nagyvilág

Szenátor: precedenst kell teremteni Líbiában

Határozott amerikai fellépést és nemzetközi nyomásgyakorlást sürgetett Líbiával szemben John Kerry, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke.

Kerry, aki szerint a Kadhafi-rezsimnek a tüntetők elleni erőszakos fellépése “több, mint megvetendő”, Tripolival szemben a korábban eltörölt szankciók visszaállítását és a nemzetközi olajvállalatok működésének felfüggesztését követelte.

Azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak vannak olyan eszközei, amelyek segítségével felléphet a líbiai rezsimmel szemben, különösen ha azokat a nemzetközi közösséggel összefogva alkalmazza.

“Azoknak a líbiai parancsnokoknak, akik részt vettek a tüntetők elleni megtorlásokban, nemzetközi bíróság előtt kell felelniük. Az, hogy halálos erőt alkalmazott a saját népe ellen, a rendszer végét kell, hogy jelentse” – közölte Kerry, aki sürgette, hogy az ENSZ BT keddi rendkívüli ülésén ítélje el az erőszakot és vezessen be ideiglenes szankciókat. A szenátor emellett “precedensteremtő” fellépésre szólította fel az Arab Ligát és az Afrikai Uniót.

Hozzá csatlakozott Líbia washingtoni nagykövete, Ali Audzsali, aki lemondott arról, hogy
Tripolit képviselje, az ABC televízió műsorában az hangsúlyozta, hogy
“ideje megszabadulni” a Kadhafi-rendszertől, amihez amerikai támogatást
kért

Ajánlott videó

Olvasói sztorik