Nagyvilág

Megosztott és kiszámíthatatlan a líbiai hadsereg

Amennyiben Moammer Kadhafi líbiai elnök már nincs a hazájában, akkor az azt jelenti, hogy feladta az ellenállást a felkelőkkel szemben, és a hadseregre bízta a megoldást.

A hadsereg így kulcsszerepbe került, de miután megosztott, kiszámíthatatlan – mondta az MTI-nek nyilatkozva Maróth Miklós, az MTA alelnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PKKE) tanára kedden. A líbiai vezető kedden hajnalban rövid időre megjelent a tripoli állami televízióban, és bejelentette: Tripoliban tartózkodik, és nem menekült Venezuelába, mint azt korábban híresztelték.

A professzor szerint a többi észak-afrikai arab országtól és Egyiptomtól eltérően a nagy olajvagyonnal rendelkező Líbiában nem éhséglázadás tört ki, hanem – mint mondta – a felkelésnek inkább politikai háttere van.

Az egyiptomi és a líbiai helyzetben azonban közös, hogy az ellenzéki mozgalom azért erősödhetett meg, mert Moammer Kadhafi államfő – mint a régóta hatalmon lévő despoták általában – elkényelmesedett, és a váratlan fordulatra reagálva hibát hibára halmozott.

Kadhafi – Hoszni Mubarak egyiptomi elnökhöz hasonlóan – kezdetben bagatellizálta a tüntetéseket, ami csak olaj volt a tűzre. Líbiában a katonaság most kulcsszerephez jutott. Kérdés, hogy meg tudja-e tartani a hatalmat, illetve miután vannak Kadhafihoz hű, és vele szemben álló egységei, kiszámíthatatlan, hogy végül melyek kerekednek felül.

A líbiai problémák súlyossága látszik abból is, hogy mihelyst meglazult a határellenőrzés, menekültáradat indult el a legközelebb lévő uniós országba, Olaszországba. Annak ellenére Itáliába menekülnek az emberek, hogy az olasz gyarmati hatóságok annak idején rendkívül kegyetlenül bántak a líbiai lakossággal, ezért az észak-afrikai ország lakóinak még mindig mély ellenérzései vannak az olaszokkal szemben – mondta Maróth Miklós.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy destabilizálódhat-e a világ legnagyobb bizonyított nyersolajtartalékával rendelkező Szaúd-Arábia is, a PKKE arab tanszékének vezetője azt mondta: a monarchiában, gazdagsága ellenére, érzékelhető társadalmi feszültség. Egy széles réteg ugyan meglehetősen jól él, de ott is vannak szegények. Maróth Miklós szerint a fő problémát Abdallah bin Abdel-Aziz király egészségi állapota okozza, illetve az amiatti bizonytalanság, hogy ki lesz az utódja. A népes királyi család azonban minden bizonnyal képes lesz megtalálni a megfelelő megoldást – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik