Nagyvilág

Iráni hadihajók a Szuezi-csatornán

Két iráni hadijármű hajózhatott be a Szuezi csatornára kedden, a csatorna illetékese szerint Szíriába tartanak egy gyakorlatra.

A hadihajók hajnali háromnegyed hatkor (európai idő szerint háromnegyed ötkor) érték el a csatornát, az áthajózás normálisan 12-14 óráig tart a 163 kilométer hosszú viziúton. Az Alvand nevű járőrfregatt és Kharg nevű kísérőhajója az első iráni hadihajó, amely átkel a Szuezi-csatornán az iszlám forradalom 1979-es győzelme óta. A lépést Izrael provokációnak tartja.

A jelentések szerint a hajók Szíriába tartanak, s úticéljuk eléréséhez át kell haladniuk Izrael felségvizein. A MENA egyiptomi állami hírügynökség szerint a csatorna-átkelési kérelemben az szerepel, hogy a hajók nem szállítanak sem fegyvert, sem nukleáris vagy vegyi anyagokat. Az ezerötszáz tonnás Alvand máskor torpedókkal és hajók ellen használt rakétákkal van felszerelve, kísérője, a jóval nagyobb, 250 személyes, 33 ezer tonnás Kharg pedig akár három helikoptert is tud fogadni a fedélzetén. Mindkét hajót még a hetvenes években, jóval az iszlám forradalom győzelme előtt építették Iránnak Nagy-Britanniában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik