Nagyvilág

Újabb tüntető halt meg Irakban

Egy 17 éves fiú meghalt, negyvennyolc ember pedig megsebesült, miután tüntetők összecsaptak vasárnap este a rendfenntartó erőkkel az iraki Kurdisztán második legnagyobb városában, Szuleimáníjában, ahol már öt napja tartanak a zavargások.

A helyi rendőrség közlése szerint körülbelül 2000 ember vett részt városszerte az elszórt tüntetéseken, amelyeket a kurd biztonsági erők a levegőbe lövöldözve oszlattak fel. Kórházi források szerint körülbelül húsz embert ért találat az oszlatás közben, köztük a 17 éves fiút, aki belehalt sebeibe. A többi sebesülést a tüntetők által dobált kövek okozták.

Szuleimáníjában múlt csütörtökön szintén halálos áldozatokkal járt az ellenzékhez közel álló civil szervezet felhívására, a kormány korruptsága elleni tiltakozásként szerveződött tüntetés. Akkor két demonstráló halt meg.

Egy másik városban, a Bagdadtól 95 kilométerre északra található Szamarrában hétfő reggel egy öngyilkos merénylő autóba rejtett pokolgépet robbantott fel egy rendőrségi épület előtt. A merényletben legkevesebb tíz rendőr meghalt, és huszonketten megsebesültek.

Alig két héttel ezelőtt ugyanebben a városban szintén egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát síita zarándokokkal teli buszon. Szamarra a síiták és a szunniták közötti erőszakos vallási villongások egyik központja Irakban, mivel 2006-ban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet romba döntötte egy ottani síita mecset egy részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik