Nagyvilág

Tüntetnek Észak-Irakban

Az arab világban zajló forrongás hatására vasárnap Szuleimáníja észak-iraki városban több százan vonultak az utcákra, hogy helyi vezetők elbocsátását követeljék.

A zavargásban legkevesebb 48 személy megsebesült. Egy kórházi illetékes elmondta, hogy 19 rendőrt, illetve biztonsági embert is beszállítottak a város gyógyintézeteibe. A sérültek közül 11-nek lőtt sebei vannak.

A tömeg korrupcióellenes jelszavakat harsogva a Kurdisztáni Demokratikus Párt székházához vonult, amikor a rendőrök a levegőbe lőttek. Ezen a helyszínen csütörtökön ketten haltak meg a tiltakozók és a rendfenntartó erők összecsapásában. Fegyveresek megtámadtak és felgyújtottak egy helyi televíziós állomást, amely a tüntetésekről tudósított.

Az iraki kormány eközben olyan döntést hozott, hogy minisztereket küld azokba az országrészekbe, ahol tiltakozó megmozdulások kezdődtek, hogy a tárcavezetők igyekezzenek csillapítani a korrupció és az élelmiszerhiány miatti népharagon.
Megfigyelők szerint Irakban a központi kormányzatot – legalábbis egyelőre – nem bírálják az emberek, a tiltakozó akciók helyi vezetők ellen irányulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik