Nagyvilág

Befagyasztják a Mubarak család vagyonát

Az egyiptomi főügyész kérte, hogy fagyasszák be Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnöknek és családjának az országban fellelhető vagyonát. Sürgette a külügyminisztériumot, hogy diplomáciai csatornákat igénybe véve érje el a külföldön található vagyon befagyasztását is.

Az intézkedés Mubarak vagyontárgyain kívül érinti a felesége, két fia és két menye birtokában lévő bankbetéteket, ingatlanokat és ingóságokat.

Mubarak jogi képviselője korábban tagadta azokat a sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint megbízója hatalmas vagyont halmozott fel. Mint mondta, a volt elnök szabályszerűen benyújtotta vagyonbevallását az illetékes egyiptomi hatóságoknak.

A Mubarak család vagyonát a különböző találgatások 1 és 70 milliárd dollár közöttire teszik. A feltételezett hatalmas vagyonnak konkrétan egy eleme ismert, egy ház London elegáns és méregdrága Knightsbridge negyedében, amely az elnök fiatalabb fia, az egy időben befektetési bankárként a brit fővárosban dolgozó Gamal nevén van.

A Mubarakot törvénytelen pénzszerzéssel vádolók szerint a múlt század kilencvenes éveiben végrehajtott privatizáció során vezető tisztviselők és pénzemberek a valós érték töredékéért juthattak állami földterületekhez és iparvállalatokhoz kenőpénzért cserébe, s ezekből az összegekből a Mubarak család jelentős részt kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik