Nagyvilág

Ugandai választás – Musaveni újrázhat, az ellenzék csalást kiált

A pénteken megtartott elnökválasztást a 25 éve hatalmon lévő Yoweri Museveni államfő nyerte meg nagy fölénnyel a nem hivatalos adatok szerint.

Museveni legkomolyabb ellenlábasa, egykori személyi orvosa, Kizza Besigye szerint a hatalom elcsalta a választást, és a népakarat nem tud megnyilvánulni egy ilyen “korrupt és elnyomó” rendszerben, csak “egy egyiptomi mintájú felkelés” esetén, “amelyre megérett az idő”. Egyes megfigyelők szerint a választások nem voltak teljesen igazságosak és rendezettek.

Az összesítés alapján Museveni a szavazatok 68,38 százalékát szerezte meg, Besigye pedig 26 százalékot, pedig sokkal szorosabb küzdelemre lehetett számítani. A szavazásra jogosultak 55 százaléka – vagyis 7,7 millió ember – adta le voksát.

Besigye, aki már 2001-ben és 2006-ban is indult Museveni ellenében, a választások előtt bejelentette, hogy ellenzéki tömbje külön megszámlálja a szavazatokat, és ha annak eredménye nagyban eltér a hivatalos adatoktól, tüntetéseket szerveznek. A párhuzamos számlálást azonban nem tudták elvégezni, mert – mint Besigye közölte – a hatalom emberei akadályozták őket ebben. A kormány óriási pénzeket költött szavazatvásárlásra és a választási tisztségviselők, a jelöltek lefizetésére – jelentette ki a négypárti ellenzéki koalíció élén indult jelölt. Vasárnapi sajtóértekezletén koalíciója nevében határozottan visszautasította a választás eredményét, és azt, hogy továbbra is Museveni álljon az ország élén.

Sok ugandai van azon a véleményen, hogy az országban nagyon elterjedt a korrupció, az állam nem fejleszti a közszolgáltatásokat és az infrastruktúrát. Mások viszont becsben tartják Musevenit azért, hogy az olyan diktátorok után, mint amilyen Idi Amin volt, stabilitást és tartós növekedést teremtett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik