Nagyvilág

Tüntetett az iráni exelnök lánya is

Iránban rövid időre őrizetbe vették Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni egykori elnök lányát, mert részt vett egy betiltott vasárnapi felvonuláson - adta hírül az IRNA állami hírügynökség.

“Fázeh Hasemi Rafszandzsánit azonosították és őrizetbe vették a teheráni biztonsági erők, mert sértő nyilatkozatokat tett és provokatív jelszavakat hangoztatott” – jelentette az IRNA. A Fársz félhivatalos hírügynökség később már Rafszandzsáni lányának elengedéséről adott hírt.

A volt elnök befolyásos politikus Iránban, ő vezeti a tekintélyes szakértői tanácsot is. Rafszandzsáni igyekezett független maradni a két évvel ezelőtti elnökválasztás idején, de utána bírálta a kormányt az ellenzékkel való bánásmód miatt, és követelte a több száz letartóztatott szabadon bocsátását. A hatóságok gyakran léptek fel családtagjaival, így fiával és unokájával szemben is.

A vasárnap tüntetésen egy ember életét vesztette – adta hírül egy iráni ellenzéki honlap. Leírása szerint a több száz tüntetőt Teherán belvárosában gumibotokkal és könnygáz bevetésével oszlatták fel, egy fiatalt lelőttek.

A Zöld Hullám tiltakozó mozgalom több száz tagja a város különböző pontjain tartott egyidejű felvonulást. Néhány százan az IRIB állami tv székházánál gyűlt össze. A tv-t az iráni rezsim legfontosabb propagandaeszközének tekintik.

A hatóságok többször is óvták a külföldi sajtó képviselőit attól, hogy beszámoljanak az ellenzéki tömegtüntetésekről.

A Fársz arról adott hírt, hogy a fővárosban “teljes a nyugalom”. “A rendfenntartók tökéletesen urai a helyzetnek, és nincs hír incidensekről” – jelentette a hírügynökség.

Az iráni biztonsági erők a hét elején az Egyiptommal és Tunéziával szolidáris ellenzéki tüntetéseket brutálisan leverték, legalább két ember meghalt.

Az ellenzék vezetőinek halálra ítélését követelte kedden az iráni parlament elnöke, Ali Laridzsáni és a többségben lévő konzervatív parlamenti képviselők.

“Mehdi Karubi és Mir Hoszein Muszavi velejéig korruptak, ezért bíróság elé kell állniuk” – idézte az iráni állami hírügynökség a törvényhozókat, akik később kántálni kezdték, hogy “Halál Muszavira, Karubira és Hatamira!”. Mohamed Hatami Irán reformpárti elnök volt 1997 és 2005 között. A “velejéig korrupt” egy olyan vád, amellyel már több ellenzéki politikusnak szembe kellett néznie az iszlám országban, és amelyért a vallás törvényei szerint halálbüntetés jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik