Nagyvilág

Sztrájk lesz Bahreinben

Általános sztrájkot hirdettek vasárnapra bahreini ellenzéki csoportok, vezetőik pedig azon tanakodnak, hogy elfogadják-e a kormányzat javaslatát tárgyalások megkezdésére.

Abdul-Dzsalil Halíl, a legnagyobb síita ellenzéki tömörülés egyik vezetője vasárnap közölte, hogy az ellenzék vizsgálja a monarchia kezdeményezését a párbeszéd felvételére. Hozzátette, hogy egyelőre nincsenek közvetlen tárgyalások a felek között.

Szaúd-Arábia felszólította az ellenzékieket, hogy fogadják el a kormány által ajánlott párbeszédet. Egy szaúdi szóvivő a Spa hivatalos hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Rijád reményei szerint a szomszédos Bahreinben felülkerekedik a józan ész, s visszatér a nyugalom és a stabilitás. “A szaúdi kormány teljes mértékben elutasít mindennemű külföldi beavatkozást Bahrein belügyeibe, s minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja Bahrein kormányát és népét” – fogalmazott a szóvivő.

Több száz tüntető töltötte a szombat éjszakát a bahreini főváros központjában, a megmozdulások jelképének számító Gyöngy téren. Az ellenzékiek útakadályokat építettek ki a tér körül, felhúztak egy orvosi sátrat, hangosító berendezéseket telepítettek, és őrszemeket állítottak.

Szalmán bin Hamad al-Kalifa sejk, koronaherceg, a fegyveres erők helyettes főparancsnoka pénteken rövid televíziós beszédében nyugalomra szólított fel, és politikai párbeszédet ajánlott az ellenzéknek, amely viszont a tárgyalások előfeltételéül szabta a kormány lemondását és a katonai alakulatok kivonását a fővárosból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik