Külföld

Nem akar különutasokat az EB-alelnök

admin
admin

2011. 02. 20. 18:05

Viviane Reding uniós biztos óva intette a tagországokat a "különutaktól" az uniós gazdasági koordináció közben.

Egy vasárnapi bécsi rendezvényen az Európai Bizottság alelnöke, igazságügyi biztos – a közelmúltban ismertetett francia-német versenyképességi kezdeményezéssel kapcsolatban – így vélekedett: “Huszonheten vagyunk (az unióban), és huszonheten csináljuk a dolgokat. Ezért van a bizottság is” – mondta. Felidézte, hogy az EU a gazdasági válságra reagálva már bevezette a pénzügyi piacok szorosabb ellenőrzését, szigorítja a Stabilitási Paktum betartását és bevezette az európai szemesztert. “Mindez folyamatban van. A pénzügyminiszterek rendszeresen találkoznak egymással. (…) Minden egyéb nemzeti különút, amely többet árt, mint amennyit használ” – szögezte le.

Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter elutasította uniós “gazdasági kormány” létrehozását. Az euró – mondta – nagyon fiatal fizetőeszköz, és nagyon különböző tagállami nemzetgazdaságok használják. Az euróországok szorosabb gazdasági összehangolására, szankciókra és feltételekre szükség van, de “politikai fikció volna azt gondolni, hogy a bérekben, a nyugdíjakban és más területeken a szerkezeti politikák egységesítése lehetséges valamiféle megadott határidővel, ahogy azt egyesek elgondolják” – mondta. Hangsúlyozta, nem a német-francia javaslatot tartja “illúziónak”, hanem azt, hogy a szóban forgó, nemzeti hatáskörbe tartozó politikai területeket meghatározott egységes előírásoknak lehessen alávetni Brüsszelből a 17 euróövezeti országban.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök javaslata az euróövezeti országok gazdaságpolitikájának szorosabb összehangolására a versenyképesség javítása érdekében több ország részéről felzúdulást váltott ki. A csomagban szerepel az állami eladósodás plafonjának meghatározása, a társasági adó azonos elvek alapján történő kiszámítása, az automatikus, inflációkövető béremelés gyakorlatának megszüntetése, a nyugdíjkorhatár egységesítése, a diplomák és szakképesítések kölcsönös elismerése, valamint a saját nemzeti bankválság-kezelő mechanizmusok kialakítása. Az euróövezeti országok március 11-én csúcstalálkozót tartanak, amelyen a német-francia javaslatot megtárgyalják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.