Nagyvilág

A harcot választják Líbiában

Legalább 35 embert öltek meg a líbiai biztonsági erők péntek éjjel - közölte a Human Rights Watch. A belbiztonsági erők a rendszerellenes tüntetők nyomására kivonultak al-Baidából, eközben zavarták az al-Dzsazíra adását, blokkolták honlapját és Barack Obama is megszólalt.

A bahreini kormány lemondását és a fegyveres erők Manama utcáiról való visszavonását követeli az öböl menti arab monarchia síita ellenzékének egyik vezetője, válaszul arra, hogy a trónörökös tárgyalásokat helyezett kilátásba.

“Ahhoz hogy számításba jöhessen a párbeszéd, a kormánynak le kell mondania és a hadseregnek vissza kell vonulnia az utcákról” – jelentette ki Abdel Dzsalil Halil Ibrahim, a bahreini síita ellenzék legnagyobb erejének, a Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetségének (Wefaq) frakcióvezetője. “A párbeszéd hangja helyett a fegyverekét halljuk” – tette hozzá.

A harcot választják Líbiában 1

Péntek este pedig, a francia hírügynökség bizalmas forrásokra hivatkozva megerősítette az interneten keringő bejelentéseket, miszerint a felkelők ellenőrzésük alá vonták al-Baida központját. Ezért a kormányerők körülzárták a várost, és a központ visszafoglalására készülnek, annak ellenére, hogy azt a parancsot kapták, vonuljanak ki, megelőzve így a további áldozatokat.

Ugyanakkor a közeli Bengáziban -ahol a lázadók már két rendőrt felakasztottak- felgyújtották a rádiót, így az épületet védő rendfenntartók is visszavonultak.

Eközben az al-Dzsazíra közelről kísérte figyelemmel a líbiai, bahreini és jemeni tiltakozó
megmozdulásokat, megszólaltatva mind a tiltakozókat, mind a kormánypárti
oldalt, azonban a televízió adását is zavarták. Ezért a csatorna alternatív frekvenciákat ajánlott nézőinek az Arabsat, a Nilesat és Hot Bird műholdakon.

Emellett Líbia szerte lekapcsolták az internet-szolgáltatást, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy megakadályozzák a világháló közösségi oldalain szerveződő tiltakozások folytatását – közölte a amerikai székhelyű Arbor Networks társaság, amely a világ internetforgalmának megfigyelésére szakosodott.

A harcot választják Líbiában 1

Pénteken került sor arra is, hogy a líbiai parlament felfüggesztette az ülésezését. Erről egy Moammer Kadhafi líbiai vezető fiához, Szaif al-Iszlamhoz köthető
internetes lap azt írta, amikor újra összeülnek, lépéseket fognak tenni a kormányzat
megreformálására és várhatóan sok állami vezetőt leváltanak.

A harcot választják Líbiában 1

Minderre Barack Obama amerikai elnök is reagált. Telefonon felhívta Hamad bin Isza al-Kalifa sejket, és elítélte a rendfenntartó erők által alkalmazott erőszakot, hiszen Bahreinben a rendőrrohamokban négy ember vesztette életét és több tucatnyian megsebesültek a békésen sátorozó tüntetők közül. A beszélgetés során Obama
határozottan arra ösztönözte a bahreini kormányzatot, hogy találja meg
és vonja felelősségre az elkövetőket, és
önmérsékletet is kért a tüntetőkkel szemben.

A harcot választják Líbiában 1

Nyilatkozata szerint a három ország vezetésének biztosítania kellene állampolgárai békés tüntetéshez való jogát. Az elnök együttérzéséről is biztosította a tiltakozások halálos áldozatainak családjait.

A fehér házi tájékoztatás szerint Obama részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, s megerősítette a királynak az Egyesült Államoknak azt az álláspontját , hogy “Bahrein stabilitása a bahreini nép egyetemes jogainak tiszteletben tartásától és a bahreiniek elvárásainak megfelelő jelentős reformok folyamatától függ.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik