Nagyvilág

Engedményre készülnek Szlovákiában

Az eddigi húszról tizenöt százalékra csökkentené az eddigi húsz százalékról a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt a négypárti szlovák kormánykoalíció.

A SITA pozsonyi kereskedelmi hírügynökség meg nem nevezett, de jól értesült forrásokra hivatkozva pénteken azt jelentette, hogy a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) kezdeményezésére aznap egyezett meg ebben a koalíció. A küszöbcsökkentés azt jelentené, hogy a kisebbségi lakosság arányszámának egy településen elég a 15 százalékot elérnie ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésekben is használhassák az adott kisebbségi nyelvet.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény tervezetét Rudolf Chmel, a kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettese, a Híd magyar-szlovák párt képviselője készítette el. Chmel eredetileg azt javasolta, hogy azokon a településeken lehessen hivatalosan használni a kisebbségi nyelvet, ahol valamelyik etnikum aránya az összlakosságon belül eléri a 10 százalékot. Ez a javaslat nem kapta meg a többi párt támogatását, sőt a Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) még a 15 százalékkal szemben is kifogásai vannak.
Vita tárgyát képezi az is, hogy a nemzetiségileg vegyesen lakott területeken a fegyveres testületekben használható-e a kisebbségi nyelv. Ezt a paragrafust a védelmi és a belügyi tárca is véleményezi. A kompromisszumos törvényjavaslat most tárcaközi egyeztetésre kerül. „Meglátjuk, miként viszonyulnak majd a tervezethez a képviselők. Intenzív tárgyalásokra lesz szükség” – mondta a SITA-nak a Híd egyik, magát megnevezni nem kívánó képviselője. Chmel azért szerette volna tíz százalékra csökkenteni a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt, mert akkor a magyarokon kívül a ruszinok, a németek és a romák is élhettek volna ezzel a joggal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik