Nagyvilág

Elfoglaltak egy várost a líbiai tüntetők

Kénytelenek voltak kivonulni al-Baida líbiai városból a belbiztonsági erők a rendszerellenes tüntetők nyomása miatt - jelentette a francia hírügynökség.

Ez megerősítette az interneten keringő bejelentéseket, hogy a felkelők ellenőrzésük alá vonták al-Baida központját. A forrás hozzátette viszont, hogy a kormányerők körülzárták a várost, és a központ visszafoglalására készülnek. Előzőleg azt a parancsot kapták, hogy vonuljanak ki, megelőzve így a további áldozatokat – mondta a kormánykörökhöz közelálló forrás.

Al-Baidában szerda óta 14-en vesztették életüket az összecsapásokban a két oldalon. Nem tudni, hogy közéjük számolták-e azt a két rendőrt is, akit a lázadók állítólag felakasztottak.

A közeli Bengáziban péntek este a tüntetők felgyújtották a rádiót, miután az épületet védő rendfenntartó erők visszavonultak – közölték szemtanúk. A városban mintegy húsz ember vesztette életét, amióta erőszakossá váltak a tüntetések.

Egy Moammer Kadhafi líbiai vezető fiához, Szaif al-Iszlamhoz köthető internetes lap szerint a líbiai parlament felfüggesztette az ülésezését, és amikor újra összeül, lépéseket fog tenni a kormányzat megreformálására. Várhatóan sok állami vezetőt leváltanak – közölte a honlap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik