Nagyvilág

Lelőttek egy gyászolót a bahreini temetésen

Belehalt sérüléseibe egy demonstráló, akit hétfőn lőttek le az El-Manamától keletre lévő falujában zajló kormányellenes tüntetés feloszlatásakor.

A temetésére készülő tömeg összecsapott a rendfenntartó erőkkel, és ennek következtében egy gyászolót halálos lövés ért.

Kedden több ezren gyülekeztek az egyik fővárosi kórháznál, hogy utolsó útjára kísérjék a tüntetés 22 éves áldozatát. A tömeg összetűzésbe keveredett a rendfenntartó erőkkel, lövések dördültek el, és egy 31 éves férfi holtan rogyott össze a gyógyintézet parkolójában. Ezt követően a rendőrök visszavonultak, és engedték, hogy a gyászolók elszállítsák a holttestet – közölte egy magát megnevezni nem kívánó illetékes.

Hétfő este több százan tüntettek bahreini síita falvakban, és a rendőrség könnyfakasztó gránátokat is bevetett a tüntetők ellen – akiket a tunéziai és az egyiptomi eseményekhez hasonlóan – az interneten keresztül szólítottak az utcára, hogy politikai és szociális reformokat követeljenek a kormánytól.

A Perzsa-öbölben lévő szigetország belügyminisztériuma közölte, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére. hogy a biztonsági erők jogszerűen használták-e hétfőn fegyvereiket.

A 750 négyzetkilométer területű, nagyjából 1 millió lélekszámú ország alkotmányos monarchia. Lakosainak többsége síita, az uralkodó család viszont szunnita. Bahrein a környező olajsejkségeknél szegényebb, mert olajkészletei már kiapadtak.

Elemzők szerint egyre valószínűbb, hogy az elmúlt hetek tunéziai és egyiptomi eseményei nyomán Bahreinben is elszabadulnak az indulatok, és további tüntetések várhatóak. Az ország vezetése és a lakosság közötti feszült légkör érezhetően nő, noha a kormány igyekszik elébe menni a reformokat követelő mozgalomnak. A múlt héten a hatóságok kilátásba helyezték, hogy minden egyes család 2700 dollárnyi segélyt kap, és lazítanak a sajtó szabadságát korlátozó intézkedéseken.

Az ellenzék szerint azonban a kormány továbbra is teret enged a rendfenntartó erők megfélemlítő és barbár módszereinek a békés felvonulókkal szemben.

A síita többségű ország szunnita királya az Egyesült Államok szoros stratégiai szövetségese. Engedélyezi például, hogy Bahreinben állomásozzon az amerikai haditengerészet 5. flottája, s ennek támaszpontján kössenek ki a térségben küldetésen járó amerikai hadihajók. Mintegy ötezer amerikai – többségükben katona – él az országban, amely 2002 óta az Egyesült Államok egyik jelentős NATO-n kívüli szövetségese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik