Nagyvilág

Három tengerészgyalogos lépett aknára

Két kolumbiai tengerészgyalogost megölt, négyet pedig megsebesített egy taposóakna, amelyet a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők szélsőbaloldali gerillaszervezet telepített a Putumayo folyó partján, Kolumbia déli részén - jelentette be hétfőn közleményben a kolumbiai haditengerészet.

A hivatalos beszámoló szerint az Ecuadorral határos körzetben történt incidensben további három kolumbiai tengerészgyalogos eltűnt.

A kolumbia hatóságok elítélték a nemzetközileg tiltott fegyverek használatát, s azt hangsúlyozták, hogy a FARC – azzal, hogy taposóaknákat telepít a körzet folyóinak partvidékén – “súlyosan megsérti az emberi jogok nemzetközi alapelveit és az ottawai konvenciót”, amely tiltja a gyalogsági aknák alkalmazását, felhalmozását, gyártását és átadását.

Az EU és USA által is terrorszervezetként nyilvántartott FARC 1964-ben alakult egyfajta kommunista szellemiségű, parasztokból verbuvált hadseregként, amely a szegények és gazdagok közötti egyenlőtlenségek megszüntetését tűzte zászlajára. A szervezet 17 ezer harcosával egykor igencsak befolyásos erőként működött az országban, amely városokat lőtt és kénye-kedve szerint rabolt el embereket. A fordulópontot Álvaro Uribe elnök 2002-es hatalomra kerülése jelentette, aki az Egyesült Államok támogatását élvezve felvette a harcot a gerillákkal: kilencezer fősre csökkentette táborukat, és a dzsungelekre, valamint az ország hegyvidékes részeire korlátozta felségterületüket.

A FARC azonban továbbra is jelentős hatalommal bír néhány vidéki területen, elsősorban az ország déli őserdőiben, ahol titkos táborokban már egy évtizede tartja fogva túszait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik