Nagyvilág

A vámosok ellen indul Basescu

A vámosok és határrendészek korrupt hálózatának felgöngyölítése beilleszkedik a román schengeni csatlakozás felkészülési folyamatába - fejtette ki Traian Basescu román államfő a Romania libera című napilapnak adott hétfői interjújában.

Az utóbbi napokban Romániában ez a botránysorozat állt a belpolitikai figyelem középpontjában. A román hatóságok a közelmúltban a román-ukrán határon lévő szeretvárosi (Siret) határátkelőnél vettek őrizetbe 59 vámost és határrendészt korrupció gyanújával. Állítólag komoly összegű csúszópénzeket szedtek be annak fejében, hogy szemet hunytak a cigarettacsempészet felett. A román hatóságok a múlt héten további, korrupcióval gyanúsított határrendészeket és vámosokat vettek őrizetbe a román-szerb határon lévő temesmórai (Stamora Moravita) és a néranádasi (Naidas) átkelőknél.

A román sajtó szerint szoros összefüggés van a hatóságok akciói, valamint Románia tavaszra tervezett schengeni csatlakozása között, amelyet Franciaország és Németország éppen a korrupció elterjedtsége miatt ellenez. Ezt a feltételezést megerősíteni látszott, hogy Emil Boc román miniszterelnök kijelentette: Románia készen áll a schengeni csatlakozásra, szerinte a jogállamiság működőképességét bizonyítják az említett rajtaütések.

A média értesülései szerint a szálak politikai és szakszervezeti körökhöz vezetnek. Az ellenzék különös igyekezettel próbálja meglovagolni ezt a tételt. Victor Ponta, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke például Sorin Blejnart, az országos adóhatóság (ANAF) vezetőjét, Gheorghe Fluturt, a kormányon lévő Demokrata-Liberális Párt (PD-L) alelnökét és Gheorghe Falcát, az ugyancsak ez utóbbi párthoz tartozó aradi polgármestert vádolta meg azzal, hogy hozzájuk jutott a cigarettacsempészektől beszedett csúszópénz jelentős része.
A Romania libera is erről a vélt összefüggésről faggatta Basescut, akit egyébként a PD-L legfőbb politikai támogatójának tekintenek. Az államfő értésre adta: nem hiszi, hogy politikai háttere lenne ezeknek a korrupciós ügyeknek.

A tekintélyes napilap arra is rákérdezett, hogy a határátkelőkön leleplezett hálózatok nem igazolják-e a schengeni csatlakozást éppen a romániai korrupció miatt ellenző Franciaország és Németország indokait. Basescu kifejtette: ez a felgöngyölítési akciósorozat szerinte a schengeni csatlakozásra való felkészülési folyamat része, hiszen ezáltal megtisztították az említett határátkelőket a korrupt elemektől. Basescu közölte: az akciók előkészítése már régóta tartott, a belföldi titkosszolgálat (SRI) már jó ideje gyűjtötte a bizonyítékokat.

Az államfő cáfolta az ellenzéknek azokat a vádjait is, amelyek szerint a vámosok és határrendészek tömeges őrizetbe vétele csupán afféle politikai szemfényvesztés a külvilág számára. Leszögezte: az ellenzéki szociáldemokraták és liberálisok szemében bármely tolvaj letartóztatása politikai ügy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik