Nagyvilág

Újabb nagy erejű földrengés Chilében

Újabb nagy erejű földrengés rázta meg Chile partvidékét, az első jelentések 6,6-es erősségűre teszik a helyi idő szerint vasárnap este regisztrált földlökést.

Az amerikai földrengésjelző szolgálat (USGS) mérései szerint a földmozgás hipocentruma Talca városától csaknem 100 kilométerre nyugatra, közel 25 kilométeres mélységben volt. Talca a fővárostól, Santiagótól 240 kilométerre délre található.
A chilei katasztrófavédelem, az Onemi ügynökség közlése szerint egyelőre nem érkeztek jelentések károkról, nem fenyeget cunami sem. Vasárnap reggel két kisebb – 6-os és 5,8-es erősségű – rengést is regisztráltak Concepcióntól északkeletre.

Előzőleg pénteken is erősebb földlökések rázták meg Chile középső részét, és ezek közül kettő volt jelentős, 6,8-es, illetve 6,3-es erősségű. Károkról nem érkezett jelentés. A 6,8-as erősségű rengés fészkét 72 kilométerrel északnyugatra lokalizálták Concepción városától, 18 kilométerrel a felszín alatt, nagyon közel ahhoz a helyhez, ahol egy évvel ezelőtt 8,8 erősségű rengés, majd cunami pusztított. A közép-európai idő szerint pénteken 21 órakor történt földlökés fennakadást váltott ki a villamosenergia-ellátásban és a telefonhálózatban. A földmozgást a fővárosban is lehetett érezni, Santiagóban az épületek megremegtek.

A 2010. február 28-i chilei földrengésnek és szökőárnak 523 halálos áldozata volt, 24-en eltűntek, és az országnak 22,5 milliárd eurónyi kára keletkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik