Nagyvilág

Nincs már tüntető a Tahrír téren

A hadsereg az utolsó tüntetőket is eltávolította a Tahrír térről, miután katonai rendőrök és katonák vették körül a kairói téren még kitartó néhány tucatnyi tüntetőt.

A katonák távozásra szólították fel a tüntetőket, majd a kiszabott egyórás határidő lejártával kiszorították őket a főváros központi teréről, amely január 25-e óta a kormányellenes tüntetések centruma volt.

Ezután több száz egyenruhás és civil ruhás rendőr vonult be a Tahrír (Felszabadulás) térre, szolidaritásáról biztosítva a Hoszni Mubarak elnök hatalmát megdöntő demonstrálókat. “A néppel vagyunk. Arra kérjük Egyiptom népét, hogy ne átkozzanak ki bennünket. Nem vagyunk ellenségek – mondta Mohammed Mesztekávi hadnagy a Reuters hírügynökségnek. – Együtt vagyunk az egész dologban, ugyanaz a rendszer bánt rosszul velünk. Másokkal együtt sok rendőr is meghalt a lázadásban.”

A lakosság körében közutálatnak “örvendő” rendőrség január 28-án eltűnt az utcákról, miután nem sikerült gumibottal, könnygázzal, gumilövedékkel és éleslőszerrel szétkergetni a tüntetőket. A hadsereg a “partvonalról” nézte ezeket az összecsapásokat, nem nyújtva segítséget sem a tiltakozóknak, sem a rendőröknek.

Az alacsony és közepes rangú rendőrök a téren azt hangoztatták, hogy méltánytalanul állítják be őket árulóknak, a nép ellenségeinek. “A többiek, a magasabb rangúak korruptak, de mi ugyanazokkal a bajokkal küszködünk, mint a többi egyiptomi – alacsony bérek, szabadsághiány, megalázás” – mondta egy rendőr. “Azért vagyunk itt, hogy a mártírok, a hadsereg és Egyiptom népe előtt tisztelegjünk” – mondta egy másik, miközben rendőrök és civilek a nemzeti himnuszt énekelték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik