Nagyvilág

A NATO nem tartja sokra az orosz haderőt

Egy kiszivárogtatott diplomáciai távirat szerint a NATO nem tartja sokra az orosz haderőt.

Az orosz fegyveres erők csak kicsi vagy közepes méretű helyi konfliktusra lennének képesek válaszolni az ország nyugati térségében. A gyakorlatokból az derült ki, hogy nem lennének képesek egyszerre kezelni két kis konfliktust, vagy nagy léptékű műveleteket végrehajtani – állítja egy amerikai jelentés, amely a NATO katonai stábjára hivatkozik, és amelyet a WikiLeaks kiszivárogtató portál tett közzé hétfőn.

A dokumentumban az is szerepel, hogy az orosz légierő és szárazföldi haderő együttműködése nem megfelelő, és nincs meg a bevethetőség minden időjárási körülmények között.

A NATO az értékelését a Ladoga és Zapad fedőnevű, Oroszország nyugati övezetében, 2009-ben végrehajtott hadgyakorlatok tapasztalataira alapozta. Elkészítésére a 2008-ban lezajlott grúz-orosz villámháború miatt keletkezett igény. A háborúban az amerikaiak kiképezte grúz haderő egy héten belül felmorzsolódott, amikor meglepetésszerű támadást intézett a szakadár Dél-Oszétia ellen. A jelentésnek szemmel láthatólag célja volt a NATO kelet-európai szövetségeseinek megnyugtatása is. Aláírója Ivo Daalder amerikai nagykövet volt.

A jelentésből kitűnik az is, hogy az orosz haderők továbbra is fel vannak készülve a rövid hatótávolságú, hadszíntéri atomfegyverek használatára még a kis konfliktusokban is. Oroszországnak több mint ezer taktikai nukleáris fegyvere lehet. Ezeket nemzetközi szerződések nem tiltják.

A NATO az ilyen kiszivárogtatásokat rendszeresen elítéli, de nem kommentálja igazságtartalmukat. Az orosz fegyveres erők jelenleg reformon esnek át. A katonai költségvetés 2009-ben mintegy 50 milliárd dollár volt, ami a NATO-énak egy huszada.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik