Nagyvilág

Melegházasság készül Nagy-Britanniában

A házasság hamarosan nem férfi és nő kapcsolata lesz a szigetországban. Akár örökbe is fogadhatnak a melegek.

Engedélyezné azonos nemű párok teljes jogú házastársi kapcsolatát a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció. Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a brit házassági törvény reformja megszüntetné azt a jelenleg érvényes jogi definíciót, amely a házasságot férfi és nő kapcsolataként határozza meg.
A két legnagyobb konzervatív vasárnapi brit lap, a The Sunday Times és a The Sunday Telegraph egybehangzó értesülései szerint a tervezet értelmében – amelyet napokon belül előterjeszt konzultációra Lynne Featherstone, a brit kormány esélyegyenlőségi államtitkára – az azonos nemű párok jogot kapnának arra, hogy hagyományos polgári, vagy akár egyházi esküvői szertartáson keljenek egybe.

Ez utóbbihoz mindazonáltal az egyházak beleegyezése is szükséges. Az anglikán egyház hivatalos álláspontja jelenleg az, hogy templomaiban nem engedélyezi azonos neműek házasságkötését, bár az egyházon belüli liberális irányzat képviselői szeretnék elérni e tilalom feloldását.

Nagy-Britanniában az azonos nemű párok már 2005 vége óta hivatalosan egybekelhetnek, a jelenleg érvényes jogszabály azonban még nem házasságként határozza meg az így intézményesített kapcsolatokat.

Az öt éve hatályos törvény alapján a homoszexuális párok úgynevezett “polgári partneri viszonyra” léphetnek egymással. Ehhez hivatalos ceremónia keretében megkötött egyezségre van szükség, amely egyes elemeiben a házassági szerződéshez hasonló.

Az e szerződést megkötő azonos nemű párokat a törvény egymás hozzátartozóinak ismeri el. Ennek családjogi kihatásai közé tartozik például, hogy a házastársakra vonatkozó nyugellátási kedvezményeket kiterjesztették a hivatalos kapcsolatra lépő homoszexuális párokra is, így például haláleset után a hátramaradt fél részesülhet özvegyi nyugdíjban, illetve hagyaték esetén mentesül az örökösödési adó megfizetése alól.

Az azonos nemű párok gyermeket is örökbe fogadhatnak, ha ehhez egyébként megvannak a megfelelő körülményeik.
Az új törvényi lehetőséggel az elsők között élt Sir Elton John brit rocksztár, aki már 2005 decemberében egybekelt partnerével, David Furnish brit-kanadai filmproducerrel, néhány hete pedig bejelentették, hogy gyermeket fogadtak örökbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik