Nagyvilág

1100 milliárdos hiánycsökkentés Amerikában

Az amerikai kormány tíz év alatt 1,1 billió dollárral (ezeregyszáz milliárd dollárral) csökkentené a szövetségi költségvetés hiányát, főleg kiadások lefaragásával.

A washingtoni Fehér Ház költségvetési igazgatója, Jack Lew azt is elmondta vasárnap a CNN hírtelevíziónak, hogy Barack Obama elnök már megbízatása lejártáig, jövő év végéig szeretné felére csökkenteni a hiányt.

Az amerikai szövetségi hiány az államháztartás szintjén tavaly a hazai össztermék (GDP) több mint 10 százalékát tette ki az előzetes becslések szerint. Idén a kongresszus költségvetési hivatala szerint még hasonló arányú, 1,48 billió dolláros hiány várható. Az Egyesült Államok GDP-je utolsó teljes, hivatalos adat szerint 14,256 billió dollár (14.256 milliárd dollár) volt 2009-ben.

Kormányzati tisztségviselők korábban 2017-re jósolták a nemzetközileg egészségesnek tartott, államháztartási szinten körülbelül 3 százalékos folyó hiány elérését a GDP-hez képest – emlékeztetett a Dow Jones hírügynökség. A most bejelentendő intézkedések nélkül a hiány még 2020-ban is 4,2 százalékos lehetne, amint a Fehér Házban tavaly becsülték.

Az elnök hétfőn mutatja be költségvetési javaslatát a következő, októberben kezdődő pénzügyi évre, és abban ismerteti a hosszabb távú terveket is.

Előzetes értesülések szerint a megtakarítások kétharmada kiadáscsökkentésből, a többi adókból származik majd, mindenekelőtt abból, hogy nem újítják meg az előző, Bush-kormányzat adta, fokozatosan lejáró adókönnyítéseket. A kiadási oldalon várhatón öt évre befagyasztják a nem védelmi jellegű kiadásokat. Csupán ebből 400 milliárd dollár megtakarítása várható. Csökkentenek néhány központi programot, például a kis jövedelműek fűtési támogatását. A katonai kiadásokat néhány év alatt 78 milliárd dollárral akarják visszafogni.

Több központi pénzre számíthat viszont az oktatás és az infrastruktúra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik