Nagyvilág

Nem hagyhatja el egyiptomot az előző rezsim

Az egyiptomi katonai hatóságok szombaton lerövidítették a kijárási tilalom időtartamát Kairóban, egyben megtiltották a volt kormány tisztviselőinek, hogy elhagyják az országot.

A kijárási tilalom hatálya ezentúl éjféltől reggel hat óráig tart majd – közölték az állami televízióban. A korábbi tilalom, amelyet a lakosság többnyire figyelmen kívül hagyott, este 20 órától reggel hat óráig volt érvényben.

A hadsereg legfelső tanácsa, amely korábban ígéretet tett a nagyobb demokráciát célzó reformok bevezetésére, bejelentette, hogy hamarosan közleményt ad ki, amelyben következő lépeseit részletezi.

A kairói nemzetközi repülőtér egyik tisztviselője elmondta, hogy az ügyészségtől és a legfelső katonai tanácstól kaptak egy névsort, amelyen az előző rendszer azon tagjainak a nevei szerepelnek, akik nem hagyhatják el az országot. A magát megnevezni nem kívánó személy neveket nem említett. Azt ugyanakkor elmondta, hogy Anasz Ahmed Nabih el-Fiki tájékoztatási miniszter elküldte csomagját a repülőtérre, de már nem jelent meg a Londonba tartó járatnál szombaton, mivel időközben valószínűleg értesült a tilalomról.

Kairóban újra kinyitottak az üzletek, a 18 milliós városban a közúti forgalom mértéke eléri a korábbi szintet. Egy tisztviselő szombaton bejelentette, hogy a tőzsde csupán szerdán nyit újra. Egy másik közlemény szerint a Szuezi-csatorna rendben üzemel, a hajózás zavartalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik