Nagyvilág

Egyiptom továbbra is fenntartja a nemzetközi vállalásait

A volt egyiptomi államfő, által felállított kormány egyelőre hivatalban marad, és közleménye szerint tiszteletben fogja tartani a Kairó által aláírt nemzetközi egyezményeket.

A közlemény nem szól arról, hogy január 31-én felállt kormány meddig marad hatalmon, s mikor tartanak választást. Hoszni Mubarak pénteken mondott le, és adta át a hatalmat a hadsereg legfelső katonai tanácsának.

A nemzetközi egyezmények tiszteletben tartására vonatkozó szándék nyilvánvalóan vonatkozik az Izraellel aláírt 1979-es békeszerződésre is, amely sorsa kérdésessé vált Mubarak távozása után.

A hadsereg legfelső tanácsa tudatta, hogy szavatolni kívánja a békés hatalomátadást “szabad, demokratikus rendszer keretében, amely lehetővé teszi egy megválasztott polgári hatalom számára az ország irányítását egy demokratikus, szabad állam felépítése érdekében”.

A tanács közölte, hogy meg kell őrizni az ország stabilitását és vívmányait. Arra szólította fel az egyiptomiakat, hogy működjenek együtt a rendőrséggel, mert az a nép érdekeit szolgálja. Létre kell hozni “a barátság és az együttműködés légkörét”, a rendvédelmi szerveknek a népet kell szolgálniuk – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik