Nagyvilág

Pénteken az elnöki palota a soros

Mubarak kijelentette, a helyén marad szeptemberig. A hatalom békés átadását ígéri szabad választásokkal, ám addig helyén marad. A tömeg kiábrándult és zavart, de elszánt, pénteken folytatják a tiltakozásokat az elnöki palota előtt.

01:00

A tüntetők a Twitteren közlik, hogy “Holnap, holnap!”, “Holnap megfizet Mubarak!”. A tweetelők szerint az emberek ezekkel a szlogenekkel hagyják el lassan a teret.

0:45

Követjük a nagy hírcsatornák példáját és mi is ide illesztjük Hoszni Mubarak csütörtök este háromnegyed 10-kor az egyiptomi köztévén sugárzott beszédét.

0:40

A kedélyek kezdenek lecsendesedni. Az emberek lassan a péntekre meghirdetett tüntetésekre kezdenek készülődni. Sokan kóborolnak még a Tahrír téren, de egyre kevésbé valószínű, hogy az éjjel még sor kerülhet összecsapásokra, vagy nagyobb zavargásokra. Az Al Jazeera és a CNN is ismételni kezdte Mubarak beszédét, valamint az események szereplőivel készített interjúikat.

0:20

Az ellenzék egyik legtöbbet emlegetett, de Egyiptomban kevésbé ismert figurája, Mohamed el-Baradei a Twitteren szólította fel a hadsereget, hogy mentse meg Egyiptomot, különben az ország “felrobban”.
Közben nőnek a kétségek azzal kapcsolatban, tulajdonképpen milyen jogokat is adott át Mubarak alelnökének. Még az amerikai külügyminisztérium hivatalnoka is erre hivatkozva mondta a CNN műsorvezetőjének, hogy egyelőre rendkívül problémás lenne hivatalos reakciót adni a fejleményekre.

0:10

A hírcsatornák elkezdték ismételni magukat, újra és újra átveszik az utolsó pár óra történéseit. Sok újdonság nem történik a kairói utcákon. A tömeg kiábrándult és össze van zavarodva az eltérő kormányzati kijelentések kapcsán (Mubarak azt mondta marad, Egyiptom amerikai nagykövete viszont megerősítette, hogy Mubarak már csak névlegesen marad az állam élén, a tényleges hatalom Omár Szulejmán kezébe került).
A hadsereg még mindig nem reagált.

Február 11.

23:55

Egyiptom amerikai nagykövete is megerősítette a CNN-nek, hogy Hoszni Mubarak maradt a névleges elnök, de a valódi hatalmat átadta alelnöke, Omár Szulejmán kezébe. Ez lehet az oka annak is, hogy bár a tömeg rendkívül nyugtalan és kiábrándult, egyelőre nem történt összecsapás. Továbbra is a hadsereg a mérleg nyelve.

23:15

“Irány az elnöki palota. Mártírok leszünk mind, ha kell!” skandálja a tömeg a Tahrír téren az Al Jazeera híradása szerint. Egyelőre azonban nem látszik nyoma erőszaknak a hírcsatornákon.

23:00

A helyszínen nyilatkozó tüntető szerint az emberek hajlandóak életüket áldozni a szabadságért és az igazságért. Pénteken az elnöki palota elé terveznek tüntetést. Bár a tömeg nagyon nyugtalan, egyelőre nincs nyoma erőszakos összecsapásoknak. A CNN kérdése a tüntetőhöz: “Ön szerint Hoszni Mubarak tiszteli magát, vagy inkább gyerekként kezeli?”

22:40

Omár Szulejmán, Mubarak alelnöke beszél az egyiptomi köztévé műsorában. Állítása szerint nyitva áll az ajtó a nemzeti párbeszéd előtt. Hozzátette, elismeri a fiatalok mozgalmának követeléseit, de civilizált párbeszédre kéri a tüntető tömegeket. Szabadságról és demokráciáról beszélt és a káosszal fenyegető anarchiától óvta az egyiptomiakat. Az alelnök a fiatalokat hősöknek nevezte és arra kérte őket, menjenek haza, dolgozzanak hazájukért. Felhívta a figyelmüket, ne hallgassanak a műholdas adások manipulációjára. Újra szóba kerül az egyiptomi nemzet nagysága és a közös jövő.

22:30

Az amerikai hírszerzés egyik hivatalnoka szerint “Nem az történt amiről értesítettek, nem az történt amit elvártunk volna” hangzott el a CNN hírműsorában.

22:25

Már nem táncolnak és énekelnek az emberek a Tahrír (Felszabadulás) téren, hanem mérgesek és kiábrándultak. Az egyiptomi köztévé távoli képeket ad a tömegről, hogy ne hozza őket közel a nézőhöz. A tüntetők már most szervezik a holnapi tüntetéseket, melyeknek tökéletes üzemanyagot szolgáltat Mubarak hatalmon maradása.

22:20

A felháborodott, csalódott és legfőképp mérges tömeg elindult az elnöki palota felé. A palotához vezető úton számos katonai checkpoint van felállítva. Most dőlhet el, hová áll a hadsereg.

22:05

Mubarak beszédében újra kijelentette, hogy nem indul újra a választásokon, ám szeptemberig, a szabad választásokig a helyén marad. Az elnök sokat emlegette a külföldi erőket, amelyek “diktálni” akarnak Egyiptomnak. Mubarak próbált az emberek nemzeti büszkeségére hatni. Említette, hogy többször az életét kockáztatta hazájáért vadászpilótaként. Az elnök számos alkotmányos változtatást is bejelentett. A tömeget nem hatotta meg az elnöki beszéd, sőt kezdenek teljesen elszabadulni az indulatok. Az emberek a levegőbe dobálják cipőiket, hamarosan összecsapásokra is sor kerülhet. A tömeg azt skandálja továbbra is “El kell mennie!”. A világ szeme az egyiptomi hadseregen van.

Mubarak beszédének fogadtatása (képgaléria reményről és csalódásról)

Mubarak beszédének fogadtatása (képgaléria reményről és csalódásról)

21:40

Az egyiptomi köztévében Egyiptom szépségeit ecsetelő promó filmet vetítenek. Kezd félelmetessé válni a tömeg hangulata a Tahrír téren. Félő, hogy ha Mubarak nem mond le a következő pillanatokban, akkor az indulatok minden eddiginél durvább fordulatot vehetnek.

21:25

A legújabb hírek szerint Mubarak nem mond le, hanem átadja hatalma egy részét Omar Szulejmán alelnöknek. A tüntetőknek nem tetszene ez a megoldás a CNN tudósítása szerint. Az elnök még mindig nem lépett a nyilvánosság elé.

21:00

Este 9 órára várták Mubarak beszédét, de egyelőre még nem állt a nyilvánosság elé. Miniszterelnökével, Ahmed Safíkkal folytatott megbeszélést az elmúlt órában. A hadsereg átveszi a hatalmat az Al Jazeera hírei szerint. A Muzulmán Testvériség katonai puccstól tart. A tömeg kezd félelmetes állapotba kerülni a helyszíni tudósítók szerint.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

20:50

Az egyiptomi köztévé is a tüntetők mellé állt. Ma már túlnyomó részt az ő szemszögükből mutatta be az eseményeket és pozitív színben tüntette fel a tüntetőket és a helyszínen tartózkodó katonákat is.

20:45

Az Al Jazeera-nak nyilatkozó tüntetők azt hangoztatják, a katonaság az emberek szabadságának letéteményese jelenleg nem Omar Szulejmán, Mubarak pár napja kijelölt alelnöke (aki az első alelnök Egyiptom történetében). A nyugati hatalmak azonban nem bánnák, ha a volt hírszerzési főnök vezethetné le a demokratikus átalakulást.

20:10

Az al-Arabíja hírtelevízió szerint Hoszni Mubarak egyiptomi elnök azt fogja bejelenteni beszédében, hogy milyen alkotmányos lépésekre van szükség, mielőtt átadná a hatalmat az alelnöknek. A dubaji hírtévé idézett egy meg nem nevezett forrást is, amely kilátásba helyzete, hogy „a hadsereg cselekedni fog”, ha a tiltakozók elutasítják a hatalom átruházását Omar Szuleimán alelnökre.20:00

Az Egyesült Államok minden tőle telhetőt megtesz, hogy továbbra is elősegítse a demokráciához vezető rendezett és valódi átmenetet Egyiptomban – mondta az amerikai elnök.

19:50

Nem tudni pontosan, mikor fog Mubarak beszélni. Az Al Jazeera bloggere szerint a Tahrír téren szöveges üzenetben terjed a hír, hogy a hadsereg vezérkara folyamatosan nyomon követi az eseményeket és hamarosan fontos bejelentést tesznek.

19:45

Obama elkezdi a beszédét és rögtön a pár nappal ezelőtti Super Bowl amerikai futball bajnoksággal kapcsolatos poénnal indít. Egyiptom is hamar szóba került. Azt mondja, folyamatosan követik az eseményeket és egyértelmű, hogy a történelem jelenidőben a szemünk előtt alakul át. Az egyiptomi helyzetben jelentős szerepet játszó fiatalok említésével áttér az amerikai belpolitikai és gazdasági témákra. A CNN átkapcsol az elnökről.

19:40

Az Al Jazeera szerint Susan Rice az ENSZ amerikai nagykövete bejelentette, mindenkor és mindenhol támogatják a demokratikus átmenetet, méghozzá gyors és jelentőségteljes átalakulást szeretnének látni, szabad és szabályos választásokkal.

19:35

Barack Obama amerikai elnök beszédet fog tartani Michiganből az egyiptomi fejleményekről. A CNN riporterei azon sakkoznak, melyik elnök fog előbb beszédet tartani, az amerikai, vagy az egyiptomi.

MTI

MTI

19:30

Izrael örülne ha Omar Szulejmán, jelenlegi alelnök, azelőtt a hírszerzés vezetője venné át a hatalmat. Az alelnök nem lenne egy teljes váltás az előző rezsimhez képest, de segíthetne a lassú átmenet kialakításában. Omar Szulejmán az izraeli-palesztin békefolyamat előrehaladásában továbbra is hangsúlyos szerepet biztosíthatna Egyiptomnak.

19:25

Egyre több szakértő pedzegeti a CNN hírműsorában, hogy Mubarak nem fog a hagyományos értelemben lemondani, hanem formális értelemben átadja a hatalmat a hadseregnek és egyfajta köztes megoldást választ. A téren tüntető hatalmas tömeg azonban a ‘civil hatalmat’ szlogent skandálja, ha bejelentik a hadsereg hatalomátvételét, annak vélhetőleg beláthatatlan következményei lesznek, vélik a szakértők.

„Mubarak, távozz mielőtt elfogy a levegőnk!”

„Mubarak, távozz mielőtt elfogy a levegőnk!”

19:15

Találgatások folynak arról a CNN hírműsorában, vajon hová megy Mubarak, illetve hol van most egyáltalán. Egyes hírek szerint már Sharm-el Sheikhben van, onnan pedig azz öböl-menti Bahreinbe utazik. Mások szerint a Sínai-félszigetre utazik, de azt sem zárták ki, hogy Mubarak tényleg igénybe veszi a számára felajánlott németországi luxusszanatóriumi kezelést.

19:05

Számos tévécsatorna közvetíti, ahogy a Tahrír téren tüntető tömeg azt skandálja, nem akarunk katonai puccsot, hatalmat a civileknek. Az emberek táncolnak, mosolyognak, még a katonák is. Mindenki egyiptomi zászlókat lenget. Egyiptomban a legerősebb a térségben a hagyományos értelemben vett nacionalizmus, míg a szomszédos országokban általában inkább a vallás, vagy egyéb tényező az összekapcsoló erő.

18:53

A tüntetések központjában, a Tahrír téren ünnepelni kezdtek az emberek, miután az egyiptomi televízió bejelentette, hogy csütörtök este beszédet intéz a nemzethez Hoszni Mubarak köztársasági elnök. Egyesek a győzelem jelét mutatták fel ujjukkal, mások azt kiabálták, hogy Allah akbar (Isten nagy), amit a hívők és nem vallásos emberek egyaránt győzelmi kiáltásként használnak.

18:20

Miután a Tahrír téren állomásozó katonák parancsnoka bejelentette a helyszínen 17 napja kitartó Mubarak ellen tüntető tömegnek, hogy a mai napon minden kérésük teljesül, a Twitter Mubarak nevét tartalmazó bejegyzései a bejelentés után szinte azonnal az egekbe szöktek. A csúcsot délután 5 órakor érte el a mai legnépszerűbb témaként Mubarak. Azóta a hírek arról szólnak, hogy az elnök mai beszédében bejelenti lemondását. Vélhetően a beszéd alatt újabb csúcsokat dönthet a Twitteren az erről a témáról szóló bejegyzések száma.

Ami előtte történt

Egyiptomban csütörtökön egész nap folyamatosan ülésezett a fegyveres erők legfelső tanácsa, majd a köztelevízióban közlemény olvastak be: a fegyveres erők legfelső tanácsa intézkedéseket hoz „a nemzet védelmében”, és „a nép legitim követeléseinek támogatásáról”. A legfelső tanács úgy döntött, hogy folyamatosan ülésezni fog, a testület elnöke Hoszni Mubarak államfő, de ő nincs jelen, ahogy hiányzik az ülésekről Omar Szuleimán alelnök is.
A Tahrír téren a kairói katonai körzet parancsnoka azt mondta a tömegnek, hogy „ma teljesül minden követelésük”. A BBC Ahmed Safik egyiptomi kormányfőtől kapott tájékoztatást arról, hogy az elnök lemondhat, és ország helyzete „hamarosan tisztázódik”. Az amerikai hírügynökségnek a kairói kormánypárt vezetője, Hasszan Badravi azt mondta, hogy Mubarak egy beszédben fogja bejelenteni a nemzetnek, hogy teljesíti a tüntetők kérését. Hasonlóan Mubarak távozását várja a CIA is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik