Külföld

Ódor: nagyon sikeres volt az első hónap

admin
admin

2011. 02. 11. 06:49

A magyar uniós elnökség első egy hónapja nagyon sikeres volt, elsősorban azért, mert a gazdasági kormányzás területén a jogszabályokról folytatott vitában sikerült elősegítenünk az előrelépést - jelentette ki Washingtonban Ódor Bálint uniós ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes, aki az EU-elnökség képviseletében három amerikai minisztérium és a nemzetbiztonsági tanács képviselőivel tárgyalt.

Ódor az amerikai külügyi, a belbiztonsági és az igazságügyi tárca területileg illetékes, illetve szakvezetőivel ismertette a magyar EU-elnökségi program prioritásait, valamint áttekintette velük az unió és az Egyesült Államok együttműködését érintő kérdéseket.
“Magyarország EU-elnökként a nyitottságot képviseli, és megpróbálja a kompromisszumépítő, a +becsületes közvetítő+ szerepét betölteni, s ennek jegyében tárgyal az Egyesült Államok kormányának képviselőivel is” – nyilatkozott Ódor Bálint.

A megbeszéléseken egyebek mellett szó esett a légi utasok adatainak cseréje terén az EU és az Egyesült Államok között megkötendő megállapodásról és az adatvédelmi keretegyezményről. E két, összefüggő kérdéskör központi szerepet kap az uniós és az amerikai belügy- és igazságügy-miniszterek áprilisi gödöllői tanácskozásán.

A külügyi helyettes államtitkár elmondta, hogy a magyar elnökség alatt a fő hangsúlyt az olyan gazdasági kérdések kapják, mint a gazdaságpolitikai koordináció megerősítése, a munkahelyteremtés, a versenyképesség erősítése és az energiabiztonság. Ódor rámutatott, hogy az Európai Tanács február 4-i ülésén az egységes európai energiapiac kialakításával kapcsolatban fontos döntések születtek. Ódor Bálint tájékoztatta az amerikai partnereket a Horvátországgal és Törökországgal folytatott EU-bővítési tárgyalásokról, valamint az EU napirendjén szereplő migrációs és vízumkérdésekről.

A helyettes államtitkár részt vett a washingtoni magyar nagykövetségnek az EU-elnökség megkezdése alkalmából adott fogadásán, valamint az uniós nagyköveteknek az első ízben megválasztott amerikai szövetségi honatyákkal való találkozóján is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.