Nagyvilág

Nem lesz kétsebességű az EU

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke szerint nem kell attól tartani, hogy az Európai Unió a gazdasági válság után a kétsebességű integráció felé veszi az irányt, a közösség szerinte nem válik szét két csoportra, az élmezőnyre és a mögöttük kullogókra.

Az EU-biztos Budapesten adott interjúban rámutatott: az Európai Unió alapkoncepciója a 27 tagállam közös munkájára épül, az elfogadott intézkedéseknek az összes ország érdekeit kell szolgálniuk.

“Nem hiszem, hogy a pénzügyi krízis mellett az EU intézményi válságáról is beszélni lehet, arról van szó, hogy most alakítjuk ki a Lisszaboni Szerződés nyújtotta új jogi keretek működését” – mondta. Az Európai Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament szerepe és működése is megváltozott, az EU szervei között érthetően feszültségek vannak – jegyezte meg.

Sefcovic meggyőződése szerint a második Barroso-bizottság a pénzügyi válság és az új szerepek ellenére jól teljesített, a korábbi években elképzelhetetlenül nehéz döntések születtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik