Nagyvilág

Washington nincs megelégedve Egyiptommal

Elégtelennek minősítette a kormányellenes tüntetések sújtotta Egyiptomban eddig végrehajtott politikai reformokat az Egyesült Államok.

Robert Gibbs fehér házi szóvivő szerdai washingtoni sajtóértekezletén kijelentette: a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök távozását követelő, több mint két hete folytatódó tüntetések arra utalnak, hogy a hatóságok által megígért politikai átmenet terén nem érték el azt a minimális előrelépést, amelyet az arab ország lakossága vár.

A szóvivő úgy vélte, egyes egyiptomi vezetők talán arra számítottak, hogy kivárásra rendezkedhetnek be a tüntetőkkel szemben, de ez utóbbiak növekvő száma arra utal, hogy nem ez a helyzet. Gibbs arra figyelmeztetett, hogy az arab országban folytatódni fognak a tömeges tüntetések, amíg nem következnek be változások.

Philip Crowley amerikai külügyminiszériumi szóvivő felszólította az egyiptomi hadsereget, hogy továbbra is tanúsítson önmérsékletet a tüntetőkkel szemben. Crowley arra reagált, hogy Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter az al-Arabíja nevű tv-csatornának adott interjújában közölte: ha káosz alakul ki Egyiptomban, a hadsereg beavatkozhat, hogy kezébe vegye a dolgokat.

Joe Biden amerikai alelnök kedden négy olyan lépést vázolt fel, amelyet Washington szerint az egyiptomi vezetőknek meg kellene tenniük: a tüntetők zaklatásának beszüntetését, a vádemelés nélküli őrizetbe vételt lehetővé tévő, régóta érvényben lévő szükségállapot feloldását, további ellenzéki csoportok bevonását a hatalmi átmenetről folytatott párbeszédbe, s az ellenzéket partnerként kezelve menetrendet kialakítását a belpolitikai válság rendezésére.

Hat ponton módosítanák az alkotmányt

Hat ponton javasolja módosítani az egyiptomi alkotmányt a Hoszni Mubarak elnök által néhány nappal ezelőtt létrehozott bizottság – jelentette szerda este a Mena hivatalos hírügynökség.

A bizottság szerint módosítani kellene az elnökválasztási jelöltállítás nagyon szigorú feltételeit, azt, hogy nincs korlátozva az elnökök újraválaszthatósága, azt, hogy milyen módokon kell felügyelni a választásokat, azt, hogy korlátozva van a választások lefolyásával kapcsolatos panasztétel, valamint azt, hogy az államfő elrendelheti: katonai törvényszék elé állítsanak terrorista tevékenységgel vádolt polgári személyeket. Ezenkívül meg kellene változtatni azt is, hogy csak az államfő és a parlamenti elnök tehet javaslatot alkotmánymódosításra – közölte a bizottság.

Egészségi okra hivatkozva lemondott a Mubarak elnök által a felkelés hatására január végén megalakított új kormány egyik minisztere – közölte az illető egyik családtagja. A legjelentősebb egyiptomi napilap, az al-Ahram internetes kiadása szerint viszont az író Gáber Aszfur irodalmi pályatársainak nyomására mondott le a posztról. A lap szerint Aszfur azt gondolta, amikor január 31-én letette a hivatali esküt, hogy egy nemzeti kormány tagja lesz. Az új kormány számos minisztere az előzőnek is tagja volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik