Nagyvilág

Új katonai stratégiáját tette közzé az USA

Az amerikai hadvezetés hét év óta először kedden új katonai stratégiát ismertetett.

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága által előterjesztett 2011-es nemzeti katonai stratégia megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy a szövetségesekkel vállvetve szembeszáll az erőszakos szélsőségekkel Afganisztánban és Pakisztánban. A hadseregnek ugyanakkor készen kell állnia arra is, hogy megbirkózzon a másutt kialakuló fenyegetésekkel.

Az amerikai vezérkar főnöke, Mike Mullen tengernagy egy internetes blogban azt írta, hogy miközben folyamatosan finomítják, miképpen szálljanak szembe az erőszakos szélsőséggel és elrettentik az agressziót, ez a stratégia azt is hangsúlyozza, hogy az amerikai katonai erő akkor a leghatékonyabb, ha a hatalom más elemeivel összehangolva vetik be.

Egy magas rangú katonai tisztviselő, aki kérte neve elhallgatását, hangoztatta, hogy lényegesen megváltozott az Egyesült Államok biztonsági környezete az elmúlt hét évben, amikor a legutóbbi stratégiát kidolgozták.

Az Egyesült Államoknak széles körű kihívásokkal kell szembenéznie Ázsia csendes-óceáni térségében, kezdve az egyre jelentősebbé váló Indiával és Kínával, egészen az észak-koreai atomprogramig, a világgazdaság súlypontjának változásáig, valamint a természeti forrásokért vívott ádáz versenyig.

A mostani amerikai stratégia a globális biztonság javítása érdekében arra biztat, hogy mélyebb katonai együttműködést alakítsanak ki Kínával és Ázsia csendes-óceáni térségének más országaival.

A nyilatkozó hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak “teljesítenie kell küldetését” Irakban, Afganisztánban, de ezeken a konfliktusokon túl meg kell kezdenie felismerni a másutt lévő stratégiai környezetet, amellyel ugyancsak foglalkoznia kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik