Külföld

Újabb csavar a Rózsa Flores-ügyben

admin
admin

2011. 02. 09. 19:37

Egy videó szerint Rózsa Flores pénzt kapott a bolíviai alelnök testvérétől.

Újabb fordulat következett be Bolíviában az állítólagos terrorista összeesküvés ügyében: egy ellenzéki képviselő szerdán egy olyan videofelvételről adott hírt, amelyen Rózsa Flores látható, amint pénzt vesz át a bolíviai alelnök testvérétől.

Ez azt a gyanút erősíti meg, hogy az összeesküvést igazából a titkosszolgálatok szervezték, mert ennek ürügyén akartak leszámolni ellenzéki politikusokkal. Norma Piérola ellenzéki képviselő a spanyol hírügynökségnek azt mondta, hogy látott egy videofelvételt, amelyen a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az állítólagos terrorista csoport főnöke úgy tűnik, hogy pénzt kap Álvaro García Linera alelnök testvérétől, Raúl García Linerától.

A képviselőnő ehhez hozzátette, hogy ő személyesen nem ismeri az illetőt, de a felvétel birtokosai biztosították róla, hogy tényleg az alelnök testvére szerepel rajta Rózsa-Floressel együtt. Piérola azt mondta, hogy a helyi sajtó rövidesen közzéteszi a forrása szerint 2009-ben, Santa Cruzban készült anyagot. Az alelnök irodája a hírügynökség kérdésére azt közölte, hogy nem nyilatkoznak a témáról.

A Rózsa-ügy egy másik szereplőjét, a vád szökésben lévő koronatanúját szerdán hivatalosan is letartóztatták, miután két nappal korábban a hatóságok kezére került. Az illető, az Öregnek is nevezett Ignacio Villa Vargas az ügyészség szerint maga súgta be a csoport működését, de velük maradt, és ezért azzal vádolják, hogy részese a köztársasági elnök és az ország egysége ellen szőtt összeesküvésnek.
Villa Vargas a vallomása után megszökött, és azt üzente vissza, hogy a nyomozók erőszakkal vették rá, hogy azt mondja, amit az ügyészség hallani akar, vagyis, hogy Santa Cruz-i szeparatista ellenzéki politikusok bujtották fel a terroristákat. Később róla is előkerült egy videofelvétel, amelyen pénzt vett át egy ismeretlen közvetítőtől cserébe azért, hogy végleg eltűnjön Bolíviából. Az őt megvesztegető hang gazdájaként több bolíviai média a hírszerzés egyik volt tisztjét vélte felismerni.

A csoportot a bolíviai belbiztonsági kommandósok 2009. április 16-án felszámolták: Santa Cruz-i szállodában rajta ütöttek, és agyonlőtték Rózsa Florest, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír állampolgár Michael Dwyert. A magyar állampolgárságú, szintén Szovátáról származó Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.