Nagyvilág

Ötven túszt szabadítottak ki Mexikóban

A mexikói hadsereg katonái kiszabadítottak 44 guatemalai és 3 mexikói állampolgárt, akiket egy szervezett bűnözői csoport tartott fogva az ország északi részén található Tamaulipas állam Reynosa városában.

A nemzetvédelmi minisztérium helyi idő szerint kedd este kiadott sajtóközleményében beszámolt arról, hogy a szabadítási akció nyomán 37 férfi és tíz nő menekült meg az emberrablók fogságából.

Évente átlagosan mintegy 250 ezer, többnyire közép-amerikai bevándorló halad át Mexikón, bár más források szerint ez a szám az utóbbi időkben drasztikusan csökkent a bűnbandák jelentette fenyegetések miatt.

Az Emberi Jogok Nemzeti Bizottságának a minap közzétett jelentése szerint a húszezret is elérheti a szervezett bűnözői csoportok által tavaly elrabolt bevándorlók száma, akikért cserébe többnyire váltságdíjat követelnek, vagy beszervezik őket bérgyilkosnak.

“A bevándorlók helyzete Mexikóban továbbra is az egyik legaggasztóbb kérdés” – hangsúlyozta a minap Raúl Plascencia, a CNDH elnöke, aki felhívta a figyelmet a migránsokat érő rendszeres jogsértésekre, beleértve a gyilkosságot és az emberrablást is. Az amerikai határ melletti Tamaulipas szövetségi államban tavaly augusztusban 72 bevándorlót gyilkoltak meg fegyveresek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik