Nagyvilág

Obama veszíteni fog az amerikaiak 51 százaléka szerint

Az amerikaiak több mint fele úgy gondolja, hogy Barack Obama elnöknek jövőre nem sikerül újraválasztatnia magát.

A megkérdezettek többsége annak ellenére vélekedik így, hogy teljesítményét több mint egy éve nem értékelték olyan magasra, mint most – derül ki a CNN és az Opinion Research Corporation közvélemény-kutató cég kedden nyilvánosságra hozott közös felméréséből.

A szavazásra jogosult amerikaiak 51 százaléka most úgy gondolja: nem vagy nem valószínű, hogy Obamára szavaz majd, s ugyanennyien gondolják azt, hogy az elnöknek nem sikerül újraválasztatnia magát. Negyvenhat százaléknyian viszont hisznek a jelenlegi elnök második ciklusának sikerességében, és 47 százalék kész lenne őrá voksolni. Az el nem kötelezett szavazók 53 százaléka Obama ellen szavazna.

Ugyanezen közvélemény-kutatás szerint az amerikai felnőtt lakosság 55:45 százalék arányban tartja jónak, illetve rossznak Obama teljesítményét, ami a legmagasabb támogatottsági mutató 2009. november közepe óta.

Az elnöknek nem kell a lelkére vennie a negatív adatokat, mert a megkérdezettek 1995-ben, egy hasonló CNN-felmérés alkalmával 54 százalékban nyilatkoztak úgy, hogy Bill Clinton ellen fognak szavazni, s 65 százalékuk gondolta azt, hogy a volt arkansas-i kormányzónak nem sikerül egy újabb négy évre a Fehér Házban maradnia. Clinton 1996-ban mégis könnyedén duplázott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik