Nagyvilág

Azonosították a moszkvai reptéri robbantót

Az Interfax hírügynökséget meg nem nevezett források arról tájékoztatták, hogy a DNS-elemzés bebizonyította: az öngyilkos merénylő a húszéves Magomed Jevlojev volt.

Négy személyt előállítottak Ingusföldön a moszkvai Domogyedovo repülőtéren január 24-én elkövetett öngyilkos merénylet előkészítésében való részvétel gyanújával, s közülük kettőt, a merénylő Magomed Jevlojev kiskorú öccsét és húgát őrizetbe is vették – jelentette szerdán az Interfax hírügynökség és a Kommerszant című orosz lap.

Őrizetbe vettek továbbá egy Ahmed Ausev nevű férfit is. Egy további gyanúsított, bizonyos Adan Genizsev őrizetbe vételét viszont a bíróság nem tárgyalta, mivel a nyomozók adatai és az illető irataiban szereplő adatok nem egyeztek. Egy Iszlam Jevlojev nevű férfit keresnek még, de arról nem szól a tájékoztatás, hogy rokonságban áll-e az elkövetővel.

A titkosszolgálatok vezetői kedden zárt ajtók mögött tájékoztatták a duma illetékes bizottságának tagjait a nyomozás állásáról, s megismételték azt, amiért korábban Dmitrij Medvegyev elnök éles bírálatban részesítette őket, hogy ugyanis a 36 ember életét kioltó bűnügyet felderítették.

A Domogyedovón elkövetett merényletért az iszlamista vezér, Doku Umarov vállalta a felelősséget. Egy hétfőn közzétett videofelvétel szerint ő adott utasítást a moszkvai repülőtéri robbantásra. A www.kavkazcenter.com iszlamista honlapon látható felvételen azzal fenyegetőzik a 46 éves Umarov, hogy további véres támadásokat fognak végrehajtani egy kaukázusi független muzulmán állam létrehozásáért folytatott harcában.

Az állítólagosan a terrorakció napján készült felvételen a terepruhát viselő Umarov, aki a Kaukázus emírjének nevezi magát, a Putyin orosz miniszterelnök ellen irányuló, “különleges hadműveletnek” nevezte a domogyedovói merényletet, és azt állította, hogy”akkor és ott hajtanak végre akciót, amikor és ahol akarják”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik