Nagyvilág

Medvegyev leváltotta a fél titkosszolgálatot

Dmitrij Medvegyev orosz államfő leváltotta a titkosszolgálatok több munkatársát a moszkvai Domogyedovo repülőtéren elkövetett terrorcselekménnyel összefüggésben - közölte kedden az elnök szóvivője.

Natalja Timakova elmondta, hogy az államfő megbízása alapján a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője átadta azoknak a munkatársaknak a névsorát, akik felelősek a merényletet lehetővé tévő mulasztásokért, illetve akiket kötelességszegés miatt már elbocsátottak.

Hozzátette, a vizsgálat még zajlik, és ha ennek során kimutatják a titkosszolgálatok más tagjainak hibáját a történtekben, akkor őket is megbüntetik.

Dmitrijy Medvegyev január 26-án a közlekedési eszközök biztonságáról szóló tanácskozáson közölte, hogy nyugállományba helyezte Andrej Alekszejevet, a Központi Szövetségi Körzet közlekedésbiztonsági rendőrségének parancsnokát. Az államfő egyben követelte Rasid Nurgalijev belügyminisztertől, hogy “rázza fel az egész közlekedési rendőrséget”.

Doku Umarov iszlamista lázadóvezér közölte egy hétfőn ismertté vált videofelvételen, hogy ő adott utasítást a moszkvai Domogyedovo repülőtéren január 24-én elkövetett, 36 halálos áldozatot követelő öngyilkos merénylet végrehajtására.

Az orosz erők és a lázadók közötti első csecsen háborút (1994-96) követően a csecsen felkelés fokozatosan iszlamizálódott, átlépett Csecsenföld határain, hogy 2000 első évtizedének közepén fegyveres iszlamista mozgalommá alakuljon át, amely már Észak-Kaukázus egész területén tevékeny.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik