Nagyvilág

Letáboroztak a tüntetők a Tahrír téren

Tüntetők ezrei foglalták el a kairói Tahrír teret Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondását követelve kedden is, az észak-afrikai országban zajló népfelkelés tizenötödik napján.

A tüntetők sátrakban töltötték az éjszakát, vagy takarókba becsavarva aludtak, sokan közülük a térre vezető utak végén felsorakoztatott harckocsik lánctalpainál táboroznak.

Egy hatalmas transzparens lobog továbbra is a téren lévő sátortábor fölött. A rajta lévő felirat szerint a nép a rezsim távozását követeli.

Sokan csak kíváncsiságból mentek ki a térre, amelynek a környékén közlekedési dugók is kialakultak. A tüntetések január 25-én kezdődtek Egyiptomban, majd néhány nappal később a Tahrír tér vált a Mubarak-ellenes mozgalom központjává.

Eközben a tüntetők által leváltani kívánt egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak reformbizottságot alakított, amely megvitatja, milyen alkotmánymódosítások szükségesek az elnökké választáshoz szükséges feltételek lazításához, illetve az államfői mandátumok számának korlátozásához.

Omar Szuleimán frissen kinevezett alelnök kedden azt is bejelentette, hogy Mubarak még egy bizottság felállítását rendelte el, amely a javasolt reformok végrehajtását fogja felügyelni.

Szuleimán kifejtette, hogy már konkrét tervek és időrend is van a hatalom békés átadására, illetve hogy a kormány nem indít eljárást a Mubarak távozását követelő tüntetők ellen.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szegénység és fiatalság: az észak-afrikai válság okai (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik