Nagyvilág

Egyiptom: nem adja fel a negyedmilliósra duzzadt tömeg

Egy jelentés szerint negyedmillióan gyűltek össze kedden a kairói Tahrír téren, hogy nyomatékot adjanak a rendszerváltást célzó követelésüknek.

A Reuters brit hírügynökség “valószínűleg negyedmillió” emberről szólt, a francia AFP számot nem közölt, de szerinte a megmozdulások kezdete, január 25-e óta ez volt a legnagyobb tüntetés a téren, ami arra utal, hogy a mozgalom nem fulladt ki.

A tüntetők a szavaik szerint nem hisznek Hoszni Mubarak elnöknek és Omar Szuleiman alelnöknek, akik szerintük csak az időt húzzák, hogy kifárasszák a mozgalmat. Több tízezres kormányellenes tiltakozó menet volt kedden Alexandriában is, illetve Mínejában és Aszjútban is pár ezer részvevővel.

Az állami hírügynökség bejelentette, hogy szabadon engedtek 34 politikai foglyot, miután megígérték, hogy “békében fognak élni a társadalommal”. Nem tudni, hogy hány politikai okból elítélt személyt tartanak az egyiptomi börtönökben. Emberi jogi csoportok ezrekre becsülik a számukat. A kormány szerint a reformok része a szabadlábra helyezésük, és a rendkívüli állapot eltörlése.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Tahrír tér zsúfolásig megtelt délután. Az emberek egyiptomi zászlókat lengetnek, és transzparenseiken a jelenlegi rezsim bukását követelő jelszavak vannak. Emellett azt skandálják, “mi vagyunk a nép, mi vagyunk a hatalom”. A Facebookot éltetetik, mert a közösségi portálnak nagy jelentőséget tulajdonítanak főként a fiatalok mozgósításában.

Egy 26 éves fiatalember, aki Kairó egyik déli negyedéből érkezett barátaival a térre, azt mondta az újságírónak, úgy hírlik, hogy ma egymillió ember fog tüntetni. Egy 36 éves férfi úgy vélekedett, az égvilágon senki sem hallgatta meg a kéréseiket. “Béremeléseket jelentettek be, de csak ámítás az egész. Porhintés folyik itt, hogy lecsillapítsák a népharagot. A múlt héten megalakult kormányban sincs bizalma a népnek” – mondta.

Legalább 297 ember halt meg január 28-a óta Egyiptomban a Mubarak elnök elleni tömegtüntetések során – derül ki a Human Rights Watch keddi jelentéséből. A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint ez csak becslés, a halálos áldozatok valódi száma ennél jóval több lehet.

Omar Szuleimán egyiptomi alelnök kedden azt mondta: a kormány rendelkezik egy békés és rendezett hatalomátadás pontos tervével, a Hoszni Mubarak távozását követelő tüntetők ellen pedig nem áll szándékukban eljárást indítani.

AJÁNLOTT LINKEK:

Élő közvetítés a helyszínről (al-Dzsazíra)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik