Nagyvilág

1 millióan gyülekezhetnek Egyiptomban

Kora délutánra újra több tízezer ember gyűlt össze a kairói Tahrír téren, az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak elleni tüntetések 15. napján.

Tudósítók szerint a tér zsúfolásig megtelt és az emberek ismét egyiptomi zászlókat és transzparenseket lengetnek a jelenlegi rezsim bukását követelve. Azt skandálják, “mi vagyunk a nép, mi vagyunk a hatalom”. A Facebookon pedig folyamatosan kommunikálják a világgal mit gondolnak és mi történik, a portálon keresztül mozgósítják az embereket.

Egy 26 éves fiatalember, aki Kairó egyik dél negyedéből érkezett barátaival a térre, azt nyilatkozta egy újságírónak, úgy tudja, hogy ma egymillió ember fog tüntetni. Egy 36 éves férfi pedig úgy vélekedett, az égvilágon senki sem hallgatta meg kéréseiket. “Béremeléseket jelentettek be, de csak ámítás az egész. Porhintés folyik itt, hogy lecsillapítsák a népharagot. A múlt héten megalakult kormányban sincs bizalma a népnek” – mondta. Van, aki szerint az ellenzékkel felvett tárgyalások egyetlen célja az
időhúzás. “A párbeszéd csak papíron folyik, csak politikai manőverezés,
hogy időt nyerjenek” – mondta a Nílus deltájából érkezett férfi.

A jelek szerint az emberek nem tágítanak, és egyre vehemensebben követelik: Mubarak ne töltse ki szeptemberig tartó elnöki mandátumát. A brit hírügynökség szerint a keddi és a péntekre tervezett tüntetés fogja megmutatni, hogy mennyire képesek nyomás alatt tartani Mubarakot. Egyelőre azt érték el, hogy szabadon engedtek 34 politikai foglyot, miután megígérték, hogy “békében fognak élni a társadalommal”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik