Nagyvilág

Tartja magát Mubarak

Mivel Hoszni Mubarak egyiptomi elnök tartja magát ahhoz, hogy kitölti mostani mandátumát, nem szűnnek a tüntetések a kairói Tahrír téren. Obama csak annyit mond: az USA nem erőszakoskodhat.

Hétfő hajnalban a kormányellenes tüntetők útját állták katonai teherautóknak és
páncélozott járműveknek, mert a hadsereg szűkíteni akarta azt a
területet, amelyet több mint egy hét óta elfoglalnak.

A harckocsik hernyótalpára vagy a járművek
elé feküdtek, az éjszakát is ott töltötték, hogy azok ne mozdulhassanak.
Ezért, a katonák a levegőbe leadott lövésekkel
próbálták meg elhessegetni a tömeget, de ez nem sikerült, ők még mindig ott maradnak. Ez bizonyítja, nem tett elegendő engedményt a kormány az ellenzéki pártok képviselőinek a vasárnapi tárgyalások során.

Néhány megállapodás született

A nemzeti dialógusnak elkeresztelt párbeszédet Omar Szuleimán alelnök javasolta, aki tegnap a Muzulmán Testvériség tagjaival egyeztetett, korábban pedig két régi ellenzéki párt, a baloldali Nemzeti Haladó Tömörülés Pártjától és a liberális Vafd párttól megtudta: ők készek kivenni a részüket a tárgyalásokból.

Tartja magát Mubarak 1

Az egyiptomi kormány szóvivője közölte, eddig arról sikerült megállapodni, hogy létrehoznak egy bizottságot, amelynek feladata az alkotmánymódosítás előkészítése. A testületnek március első hetéig kell beterjesztenie javaslatait, amelyek kiterjednek az elnökválasztás szabályozására, és meghatároznák az államfői megbízatás időtartamát.

Elindult az élet

Eközben újraindulnak a leállított vonatok, a kairói metró, ismét benzinhez jutnak a fővárosban működő, külföldi tulajdonban lévő benzinkutak, nem korlátozzák mennyit lehet vásárolni és elegendő kenyér és gáz áll rendelkezésre, kinyitottak a hivatalok, és a bankok is.

Tartja magát Mubarak 1

Obama újra megszólalt

Az elmúlt napok eseményeit Barack Obama is kommentálta a Fox News-nak. Kifejtette: biztos abban, hogy egy szabályozottan végbemenő politikai átmenet egy olyan kormányt fog eredményezni Egyiptomban, amely továbbra is az Egyesült Államok partnere marad, de az arab ország már soha nem lesz az, ami eddig volt.


Tartja magát Mubarak 1

“Csak ő tudja mit akar”

“A Hoszni Mubarak egyiptomi elnök legszervezettebb ellenzékének számító, betiltott Muzulmán Testvériség mozgalom ideológiájának van Amerika-ellenes beütése, de a mozgalomnak nincs többségi támogatottsága, nem fog jelentős szerepet kapni az új kormányban. Fontos, hogy ne azt mondjuk: csak két lehetőség van, vagy a Muzulmán Testvériség, vagy az elnyomott egyiptomi nép. Én egy széles társadalmi bázisra épülő kormányt tartanék jónak Egyiptomban” – jelentette ki.

Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy Mubarak mikor mond le. “Csak ő tudja, mit akar. Az Egyesült Államok nem diktálhat, nem erőszakoskodhat, de azt megtehetjük, hogy azt mondjuk neki: elérkezett a változtatások ideje az ön országában. Mubarak pedig már eldöntötte, hogy nem jelölteti magát újra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik