Nagyvilág

Tárgyalna az egyiptomi ellenzék

Az egyik legfőbb egyiptomi ellenzéki mozgalom, a Muzulmán Testvériség bejelentette, hogy kész tárgyalni a hatalom képviselőivel arról: "meddig hajlandók elmenni a nép követeléseinek elfogadásában".

A mozgalom egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője közölte, hogy “terveznek egy találkozót képviselőik és Omar Szuleimán alelnök között”. “A nemzet és intézményei érdekeinek és az ország függetlenségének megőrzése szándékával, valamint visszautasítva minden külföldi vagy térségi beavatkozást belügyeinkbe, tárgyalássorozatot kezdünk”- olvasható a közleményben. A Muzulmán Testvériség tehát bizonyos távolságot akar tartani Iránnal is, amely azzal a felhívással fordult az egyiptomi néphez, hogy hozzon létre egy iszlamista rendszert az országban.

Az állami televízió jelentette, hogy Szuleimán már szombaton megbeszéléseket kezdett a “fősodorvonalbeli” ellenzék vezetőivel és prominens független személyiségekkel arról: milyen eljárás szerint tudnának szabad és igazságos elnökválasztást rendezni úgy, hogy közben betartják az alkotmány rendelkezéseit. A tévé nem közölte, hogy az alelnök konkrétan kikkel találkozott.

A Muzulmán Testvériség vezetői a héten már több ízben leszögezték, hogy nem akarnak jelöltet állítani a szeptemberben esedékes elnökválasztáson, és nem akarnak helyeket egy majdani koalíciós kormányban sem. A betiltott, de nagyon is működő és az országban a legbefolyásosabb, legszervezettebb mozgalom szombaton bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel elfogadta a részvételt az úgynevezett nemzeti párbeszédben, amelyet a kormányzat ajánlott föl. Korábban elzárkóztak ettől.

Simon Peresz izraeli elnök az Európai Parlament több száz, Izraelbe látogató képviselője előtt azt mondta: ha Mubarakot elűzik a hatalomból, akkor a Muzulmán Testvériség kerülhet a helyére, és “ez a fundamentalista szervezet nem békét hoz”. “Nagyon aggaszt minket, hogy milyen lesz a kormányváltás, a választási rendszer, mert kérdés, hogy megváltoztatják-e azokat az okokat, amelyek ehhez a robbanáshoz vezettek”- mondta Peresz. Izraelt nagyon aggasztja, hogy esetleg egy vele szemben kevésbé barátságos kormány kerül hatalomra Egyiptomban.

A Gázai övezetben a szökött Hamász-vezető

A Gázai övezetbe érkezett a Hamász egyik vezetője, aki a felkelés előidézte káoszt kihasználva meg tudott szökni egyiptomi börtönéből – közölte maga a radikális palesztin szervezet.

Ajman Nufelt, aki a Hamász katonai szárnyának, az Ezzedin el-Kasszám Brigádoknak az egyik területi parancsnoka volt a Gázai övezet középső részén, több száz barátja fogadta a nuszejrati menekülttáborban. Nufel elmondta, hogy egy csempészalagúton keresztül jutott át Egyiptomból az övezetbe. Január 31-én hat palesztin szökött meg egy Kairó melletti börtönből, köztük több Hamász-tag. Már mindannyian eljutottak a Gázai övezetbe – közölte az illetők családtagjainak koordinátora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik