Nagyvilág

Puskaropogás a thaiföldi határon

Újra összetűztek egymással a katonák a vitatott thaiföldi-kambodzsai határon.

Újra összetűztek egymással a thaiföldi és kambodzsai katonák a két ország vitatott határvonalánál vasárnap, egy nappal az után, hogy a két ország tűzszüneti megállapodást kötött.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy puskaropogás hallatszik a térségből. Szunszern Kaevkumnerd, a thai hadsereg szóvivője is azt mondta, hogy újabb lövöldözésről kaptak híreket, de áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Pénteken kétórás tüzérségi párbajt vívott egymással a két hadsereg a mindkét ország által magáénak követelt Preah Vihear hindu templom közelében. Szombaton további félórás tűzpárbaj zajlott le. A harcokban egy-egy kambodzsai és thaiföldi katona, továbbá egy thaiföldi civil veszítette életét.

A történtek után, szombaton a két hadsereg illetékesei találkoztak, és tűzszünetben állapodtak meg, Kambodzsa pedig levélben hívta fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának figyelmét a területi vita miatt kialakult robbanásveszélyes helyzetre.

A hágai Nemzetközi Bíróság 1962-ben úgy döntött, hogy a templom Kambodzsát illeti meg, viszont az épület főbejárata thaiföldi területen maradt. A bíróság nem döntött a templom körüli 4,6 négyzetkilométeres terület hovatartozásáról, ami további vitákra adott okot.

A XI. századi hindu templomot az UNESCO 2008-ban a világörökség részévé nyilvánította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik