Külföld

Mubarak és a tüntetők is kitartanak

admin
admin

2011. 02. 06. 08:36

Nem szűnnek a tüntetések a kairói Tahrír téren Hoszni Mubarak egyiptomi elnök távozásának követelésére a megmozdulások tizenharmadik, vasárnapi napján sem, miközben az államfő - a nemzetközi nyomásgyakorlások ellenére is - tartja magát ahhoz, hogy kitölti mostani mandátumát.

Ennek jeleként elnökölt új kormányának szombati ülésén, amely után a miniszterek jobbára az élet normális mederbe való visszatéréséről tettek bejelentéseket.

Újraindulnak a egyiptomi államvasutak leállított vonatai, minden vonalon közlekedik a kairói metró, ismét kapnak benzint a fővárosban működő, külföldi tulajdonban lévő benzinkutak, nem korlátozzák a vásárolható javak mennyiségét, kenyérből és gázból is van elégséges mennyiség, újranyitnak a bezárt hivatalok, a bankok többsége – idézte a minisztereket az állami televízió.

Az ellenzéki pártok a Tahrír téri tüntetők mögött állnak, de vasárnapig nem dőlt el, melyikük hajlandó a hatalom képviselőivel tárgyalni. Nincs szó továbbra sem arról, hogy a Tahrír téri tiltakozó mozgalom tagjai kit akarnak elnöknek. Mindannyian a közös követelést hangoztatják: mondjon le Mubarak, módosítsák az alkotmányt úgy, hogy tisztességes versenyt jelentő elnökválasztás legyen. A rendszer szakértők szerint az időre játszik, de vasárnap a kifáradásnak nem látszottak a jelei a téren, ahol továbbra is ezrek maradtak a hűvös éjszaka ellenére.

A Muzulmán Testvériség egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője közölte, hogy “terveznek egy találkozót képviselőik és Omar Szuleimán alelnök között”. “A nemzet és intézményei érdekeinek és az ország függetlenségének megőrzése szándékával, valamint visszautasítva minden külföldi vagy térségi beavatkozást belügyeinkbe, tárgyalássorozatot kezdünk”- olvasható a közleményben. A Muzulmán Testvériség tehát bizonyos távolságot akar tartani Iránnal is, amely azzal a felhívással fordult az egyiptomi néphez, hogy hozzon létre egy iszlamista rendszert az országban.

Az állami televízió jelentette, hogy Szuleimán már szombaton megbeszéléseket kezdett a “fősodorvonalbeli” ellenzék vezetőivel és prominens független személyiségekkel arról: milyen eljárás szerint tudnának szabad és igazságos elnökválasztást rendezni úgy, hogy közben betartják az alkotmány rendelkezéseit. A tévé nem közölte, hogy az alelnök konkrétan kikkel találkozott.

A Gázai övezetben a szökött Hamász-vezető

A Gázai övezetbe érkezett a Hamász egyik vezetője, aki a felkelés előidézte káoszt kihasználva meg tudott szökni egyiptomi börtönéből – közölte maga a radikális palesztin szervezet.

Ajman Nufelt, aki a Hamász katonai szárnyának, az Ezzedin el-Kasszám Brigádoknak az egyik területi parancsnoka volt a Gázai övezet középső részén, több száz barátja fogadta a nuszejrati menekülttáborban. Nufel elmondta, hogy egy csempészalagúton keresztül jutott át Egyiptomból az övezetbe. Január 31-én hat palesztin szökött meg egy Kairó melletti börtönből, köztük több Hamász-tag. Már mindannyian eljutottak a Gázai övezetbe – közölte az illetők családtagjainak koordinátora.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.