Külföld

Lenyomná a Kraft az élelmiszerárakat

admin
admin

2011. 02. 06. 18:15

A nyerskávé meredeken emelkedő ára kapcsán állami beavatkozást sürget az élelmiszerárak spekuláció okozta megfékezésére a Kraft Foods, a világ egyik vezető élelmiszergyártója.

A cég európai kávéüzletágának vezetője szerint több átláthatóság kell a kávékereskedelemben, és az Egyesült Államokhoz hasonlóan, Európában is törvénnyel kellene szabályozni az élelmiszerekkel üzletelő tőzsdei cégek egyértelmű azonosíthatóságát. Hubert Weber, aki a “Welt am Sonntag” hasábjain nyilatkozott, úgy véli, hogy az átláthatóság mellett a tőzsdei kereskedés alá vont termékek mennyiségét is korlátozni kellene.

A nyerskávé ára az elmúlt hónapokban 50 százalékkal nőtt a világpiacon, és a londoni, illetve a New York-i árutőzsdéken rekordszinten mozog. A kávékonszernek egyértelműen a spekulánsok árfelhajtó üzletelését sejtik a magas árak mögött.
Az EU-ban már léteznek tervek a spekuláció hatásának korlátozására az élelmiszerpiacon, de eddig konkrét beavatkozás nem történt az uniós szervek részéről.

Januárban újabb csúcsra emelkedett az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) havi élelmiszerár-indexe: a hét hónapja folyamatosan növekvő mutató 1990-ben bevezetett mérése óta most a legmagasabb. Az index az idei év első hónapjában 3,4 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, és 231 pontra emelkedett. Ezzel a 2007/2008-as élelmiszerválság idején, 2008 júniusában mért 224,1 pontot is jóval meghaladja.

A FAO szakértői szerint az adat világosan jelzi, hogy az árfelhajtó hatások nem enyhülnek, és a magas árak a következő hónapokban is kitartanak. Robert Zoellick, a Világbank elnöke nemrégiben sürgette a világ államainak vezetőit, hogy adjanak elsőbbséget az élelmiszerhelyzet megoldásának, és az egyre szélsőségesebb élelmiszerár-ingadozás letörésének.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.