Nagyvilág

Benny Ganz lesz a vezérkari főnök

Hónapok óta tartó bizonytalanság után Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Benny Ganz vezérőrnagyot javasolta vasárnap új vezérkari főnöknek.

Netanjahu és Ehud Barak védelmi miniszter tájékoztatták a kormányt új jelöltjükről, és a kabinet egyidejűleg visszavonta a korábban javasolt, de még hivatalba sem lépett, vezérkari főnök, Joáv Galant kinevezését, mert a tábornok ellen hivatalosan vádat emeltek törvénytelen földügyletek miatt.

A hadsereg parancsnokai között hónapok óta kíméletlen harc folyt a legmagasabb poszt elnyeréséért, a korábban egységére ügyelő katonai vezetés a sárdobálástól sem riadt vissza.
Netanjahu a kormányülésen azt mondta: “Az izraeli hadsereg stabilitása mindig fontos, de most különösen, tekintettel a régiónkban tapasztalható megrázkódtatásokra.”

Ganzot “tapasztalt parancsnoknak és kitűnő tisztnek” nevezte.
Ganz legutóbb a vezérkari főnök helyettesének posztját töltötte be és korábban az Egyesült Államokban volt katonai attasé. Tavaly, amikor nyilvánosságra került Galant jelölése, Ganz tiltakozásul kilépett a hadseregből.

Galant ellen január végén emeltek vádat törvénytelenül szerzett földterületek miatt. Az ügyből hatalmas botrány támadt Izraelben. A tábornokot azzal vádolják, hogy egy évtizeddel ezelőtt közterületen épített garázst és bekötő utat luxusvillájához az ország északi részén. Terhére róják azt is, hogy kapcsolatait kihasználva olyan helyen kapott 3,5 hektár termőterületet, ahol erre a törvények nem adtak volna lehetőséget. Galant elismerte, hogy jogtalanul került a birtokába 2,8 hektár, de telekkönyvi hibára hivatkozott. A tábornokot azzal is vádolják, hogy az ügyben nem mondott igazat a hatóságoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik