Nagyvilág

Önként lemondott fizetése feléről egy miniszterelnök

Lemondott fizetésének feléről az iraki miniszterelnök.

Núri al-Máliki közölte, hogy februártól kezdve az államkincstárba utalja fizetésének felét. Döntését azzal indokolta, hogy így kíván hozzájárulni a gazdagok és a szegények közötti jövedelmi különbség csökkentéséhez.

Meglepő lépés volt ez Málikitől, aki első miniszterelnöki mandátuma idején határozottan elzárkózott attól, hogy jövedelméről a nyilvánosság előtt beszámoljon. Úgy tudni azonban, hogy éves fizetése legalább 360 ezer dollár volt.

Elemzők úgy vélik, hogy a mozgatórugót a tunéziai és az egyiptomi kormányellenes tüntetésekben kell keresni. Máliki nyilván igyekszik megvédeni magát a romokban heverő gazdaság és az állandósult áramhiány miatti népi elégedetlenségtől.

A lépést azért is láthatta szükségesnek Máliki, mert síita és szunnita vallási vezetők pénteken a heti imát arra használták fel, hogy nyíltan figyelmeztessék a kormányt. Arról beszéltek, hogy “a szegénység, az elnyomás és a korrupció váltott ki népi megmozdulásokat több arab országban”. A Máliki-kormányt felszólították, ne engedje, hogy a szegénység, az elnyomás és a korrupció általánosan elfogadott jelenséggé váljon Irakban, különben az arab világot megrázó nyugtalansággal kell szembenéznie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik