Nagyvilág

Hasztalanul törték fel a Facebookot Szíriában

Bár a Facebookon egy több ezer tagú csoport tett közzé felhívást, miszerint "Szíriai tavasz 2011" jelszóval vonuljanak utcára az elégedetlenkedők, helyszíni beszámolók szerint Damaszkuszban pénteken a heti ima után teljes volt a nyugalom.

Annak ellenére, hogy a hatóságok akadályozták a Facebook működését, az internetezők bizonyos programok segítségével sikeresen kikerülték a cenzúrát és arra szólítottak fel, hogy a pénteki ima után tartsák meg “a szíriai nép haragjának és a polgári lázadásnak az első napját minden szíriai városban”.

Ezután, a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet felszólította a szíriai hatóságokat, hogy tartsa tiszteletben a tüntetésekhez való jogot. Követelte, hogy engedjenek szabadon egy ellenzékit, aki mozgósításra szólított fel, míg Abdel Karim Riaui, az Emberi Jogok Szíriai ligájának vezetője kijelentette, az ellenzék azért nem reagált a felhívásra, mert meggyőződése, hogy hatástalanok lennének a tüntetések.


Azokra nem is került sor. A szíriai parlament elé csütörtökre ülősztrájkot hirdettek, hogy támogassák az egyetemistákat, a munkavállalókat, a munkanélkülieket és a szegény nyugdíjasokat, de ebből a demonstrációból nem lett semmi. Ennek megfelelően pénteken is üres maradt a mecsetek és a nagy terek környéke, de a főbb utcákon a megszokottnál több rendőr strázsált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik