Nagyvilág

Újságírókat hívnak vissza Egyiptomból

"Itt megölik a híreket" - skandálták a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi jogvédő szervezet aktivistái pénteken Párizsban az egyiptomi nagykövetség előtt, tiltakozva az arab országban zajló tüntetésekről tudósító újságírók ellen elkövetett atrocitások miatt. Közben a lengyel televízió visszahívta Egyiptomban tartózkodó munkatársait.

A húsz tiltakozó a bántalmazott újságírók fotóit ábrázoló
plakátokat ragasztott fel a nagykövetség épületének falára, majd
“Egyiptom, elég volt az újságírók elleni erőszakból!” szövegű feliratot
tartott fel a diplomáciai képviselet felé.

Időközben a Kairóban
csütörtökön őrizetbe vett nyolc francia újságíró közül négyet péntekre
virradóra elengedtek az egyiptomi hatóságok – közölték a párizsi
szerkesztőségek.

A lengyel közszolgálati televízió pénteken bejelentette, hogy visszahívja három operatőrből és három újságíróból álló forgatócsoportját Egyiptomból az ott eluralkodó erőszak miatt.

Egy másik lengyel csatorna, a TVN hírtelevízió hasonló döntést hozott, négy kiküldött munkatársa hamarosan visszatér Lengyelországba. A döntések hátterében az áll, hogy a lengyel tévétársaságok féltik embereik életét.

A Tygodnik Podhalanski című lengyel hetilap kiküldött tudósítója, Jerzy Jurecki arról adott hírt, hogy egyiptomi katonák Kairó utcáiról külföldi újságírókat szedtek össze, és a városon kívüli területre szállították őket. Mint jelentette, gépkocsijukat csütörtök este agresszív tömeg támadta meg, majd katonai egyenruhás emberek jelentek meg, akik kiszabadították őt és a vele utazó fotóst szorult helyzetükből, majd egy Kairó külvárosában lévő laktanyába szállították őket, ahonnan mintegy négy órával később szabadulhattak.

Hoszni Mubarak híveinek és a rendszer ellenzőinek összecsapása során tucatnyi külföldi újságíró sebesült meg Kairóban. Az elmúlt napokban orosz, amerikai, brazil, brit, francia, lengyel és más országok forgatócsoportjait vették őrizetbe, vagy támadták meg.

Sok Kairóban akkreditált újságírónak azt tanácsolták a hatóságok, hogy tudósítói irodájukról tüntessék el az általuk képviselt média logóját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik