Nagyvilág

Merkel békés átmenetet akar Egyiptomban

Mielőbbi és erőszakmentes átmenetre van szükség Egyiptomban - jelentette ki Angela Merkel német kancellár és az Európai Unió több tagországának államfője az unió pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján.

Az értekezlet előtti nyilatkozatokban több vezető – köztük Angela Merkel német kancellár is – szót ejtett arról, hogy Egyiptomban mielőbbi és erőszakmentes átmenetre, a tüntetések békés jellegének biztosítására van szükség.

Valamennyi vezető tartózkodott ugyanakkor attól, hogy közvetlenül lemondásra szólítsák Hoszni Mubarak elnököt. David Cameron brit miniszterelnök mindazonáltal leszögezte, hogy amennyiben a vezetés továbbra sem gátolja meg az erőszakot Kairóban, “elveszti maradék hitelességét is”.

Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő a lakosság biztonságára helyezte a hangsúlyt, továbbá annak fontosságát is kiemelte, hogy az országban mielőbb párbeszéd kezdődjék az ellenzékkel. “Döntő fontosságú”, hogy továbbhaladjon a folyamat az átmenet irányában – fogalmazott az uniós illetékes, akinek tekintélyét az ülés néhány résztvevője védelmébe vette, bírálva a nagy tagállamok különutas állásfoglalási kezdeményezéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik