Külföld

Haladni kell a közös energiapolitika felé

admin
admin

2011. 02. 04. 10:48

A közös energiapolitika melletti elkötelezettséget mutatja az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek pénteki találkozója - hangoztatta José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke a csúcsértekezlet előtt.

Ez az első kormányfői találkozó, amely kiemelten egy ágazat kérdéskörével foglalkozik. A bizottsági elnök úgy vélte, az ülésen az innovációval kapcsolatos uniós politika terén is tesznek előrelépéseket.

A 27 tagország vezetőjének egynapos eszmecseréje energiaügyi témákkal kezdődött délelőtt, de szerepelt a napirenden az uniós versenyképesség növelése, az euróövezet stabilitásának további erősítése, valamint az egyiptomi helyzet is.

Merkel az értekezlet előtt megerősítette, hogy Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnökkel új javaslatokat kíván tenni az euróövezet versenyképességének javítása érdekében. Korábbi közlések szerint ennek egyik fő eleme egy gazdasági versenyképességi paktum, amelynek értelmében a közös uniós pénzt már sajátként használó országok egyebek között összehangolnák szociális jóléti rendszereiket, a munkabért terhelő költségeket, a vállalkozói adó kiszámításának módját, valamint a nyugdíjkorhatár emelését.

Több tagállam ugyanakkor máris kétségeket jelzett az említett elemek némelyikével szemben. Werner Faymann osztrák kancellár például Brüsszelben úgy vélte, nem lehet egységesen meghatározni a nyugdíjkorhatárt, mert a tagországok között ehhez túlságosan nagyok az eltérések.

Ami az energiaügyeket illeti, az uniós vezetők minden bizonnyal megállapodnak abban, hogy meg kell teremteni az energiahálózatok még hiányzó összeköttetéseit, fel kell számolni az adminisztratív jellegű piaci akadályokat, továbbá az eddigieknél jobban összehangolni az unió energiával kapcsolatos külpolitikáját.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.